A+ A A-

Trebinje: Otvorenje džamije u Zasadu

Obnovljena džamija u trebinjskom predgrađu Zasad u subotu, 31. jula 2010. godine, je svečano otvorena džamija u Zasadu na radost brojnih Trebinjaca koji su proteklih godina širom svijeta s velikim nestrpljenjem  iščekivali dan svečanog otvaranja mesdžida gdje su sticali prva saznanja o svojoj vjeri i kulturi.  Svečanosti je pored brojnih gostiju prisustvovao i aktuelni načelnik općine Trebinje Dobroslav Ćuk.

„Ne znamo koliko će ko od nas imati vremena da dokaže koliko još ima dobra ili ne daj Bože zla pri sebi, pa ni ja koliko ću još, smoren proteklim godinama, ostati ovdje. Nadam se da vas neću rastužit ako kažem da se i moje djelovanje ovdje primaklo kraju",  sretan što ovog ljeta otvara četvrtu obnovljenu džamija od pet planiranih na području Trebinja, na početku svog obraćanja istako je Husein ef. Hodžić.

zasad

Prisjećajući se svih devet porušenih džamija i zapuštenih mezarja u ovom gradu ef. Hodžić je kazao kako je on lično ali i Medžlis IZ prepoznao svoju ulogu i odmah počeo sa uzdizanjem dostojanstva Islamske zajednice, a kroz nju i dostojanstva Bošnjaka u ovom gradu. „Mi jesmo nekoliko godina govorili porušeno, opljačkano, devastirano... to je stoga što sam bio svjestan da drugačije ovdje ne mogu raditi. U ovom svečanom danu objavljujem da je to za nas prošlost. Više nećemo govoriti srušeno - već obnovljeno i obnavljat ćemo kako našu porušenu baštinu tako i međusobna povjerenja sa našim komšijama Srbima ali i sa općinskom administracijom s kojom smo ponekad imali određena nesuglasja.", poručio je Hodžić.  On je potom pozvao okupljene vjernike da ga slijede u ovoj namjeri suživota i koegzistencije.

Osvrćući se na uspjeh postignut u obnovi džamije u Zasadu Hodžić je pozvao i komšije Srbe koji stanuju u njenoj neposrednoj blizini da je razumije kao svoj vlastiti emanet kojeg će, shodno svom vjerskom svjetonazoru, čuvati i tolerirati.

zasad_2

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića skupu se obratio Ismail ef. Smajilović, vojni muftija.  Muftija Smajilović je iščitavajući poruke svečanog otvorenja džamije u Zasadu i afimirajući moral i ulogu istine u procesu  tolerancije i međunacionalnog uvažavanja kazao kako Islamska zajednica i muslimani od vlasti očekuju da napravi sigurnu ogradu svih vrijednosti života. „Ne možemo dopustiti da „razjareni vukovi" narušavaju osnovne ljudske vrijednosti. Onaj ko  nije spreman štiti univerzalne vrijednosti života onda neka se ne hvata u taj koštac.", zaključio je muftija Smajilović.

zasad1

Na svečanosti su se prigodnim govorima obratili još i načelnik Općine Trebinje Dobroslav Ćuk te direktor Karađoz-begove medrese Šefko ef. Tinjak.

Hasan Eminović