A+ A A-

Izložba levhi Amira Šečunovića u Pruscu

Prvi programski sadržaj ovogodišnjih, Festivalskih dana „500. Ajvatovice", bila je izložba levhi „Tespihom za jubilej", autora Amira Šečunovića, upriličena u Domu Hasana Kjafije Pruščaka u Pruscu, u nedjelju, 6. juna.

„Čast mi je i zadovoljstvo da, evo danas, u Festivalskim danima „500. Ajvatovice", ovdje u Domu Hasana Kjafije Pruščaka, u Pruscu, kažem nešto o izložbi levhi, našega prijatelja Amira Šećunovića. Naš Amir je jedan vrstan kaligraf, što dokazuju izloženi eksponati, koji na najbolji mogući način, nakon jučerašnjeg svečanog otvaranja, sve nas uvode u jubilarnu 500.-tu Ajvatovicu. Festivalske dane, koji će trajati narednih 20-ak dana, počinjemo kur'anskim surama i ajetima ...zato i izložba nosi naziv Tespihom za jubilej. Zaista od srca čestitam Amiru na ovome prelijepom ambijentu koji nam je priredio ovdje u Pruscu, nadajući se da će mnogim posjetiocima razgaliti duše ove prelijepe levhe.", istakao je glavni imam Medžlisa Donji Vakuf i član Organizacionog odbora Festivalskih dana 500. Ajvatovice, Esad ef. Slipac, koji je i zvanično otvorio izložbu levhi „Tespihom za jubilej", autora Amira Šečunovića.

prusac-levhe-001

Nakon izložbe koju je priredio u svome džematu, a kojoj je prisustvovao i muftija travnički mr.Nusret ef. Abdibegović, Šečunović je dobio priliku da svoje levhe predstavi i posjetiocima Ajvatovice u izložbenom prostoru Doma Hasana Kjafije u Pruscu. „Želim da napomenem da su ove levhe rezultat ljubavi prema islamu i islamskoj umjetnosti, te želje da se afirmiše naša kulturna baština. Zahvaljujem se dragom Bogu, što me je obdario da Njegove riječi i upute urezujem u drvo, oblikujući levhe koje krase mnoge naše džamije i kuće. Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli da ova izložba bude dio 500-te Ajvatovice, posebno našem muftiji mr. Nusret ef. Abdibegoviću.", istakao je autor levhi Šečunović na otvaranju izložbe „Tespihom za jubilej", drugog dana Festivalskih dana 500. Ajvatovice u Pruscu.

„Amir slaže levhe jedne do drugih, predstavljajući orijentalne mozaike, kaligrafske elemente, ne samo na razini ukrasa u smislu zamjene za druge tematske likovne cjeline, koje se mogu uklopiti u bilo koju odabranu koncepcijsku mijenu. Do sada je uradio par stotina levhi, koje se nalaze u mnogim džamijama, krase zidove mnogih domaćinstava širom Bosne i Hercegovine, u Austriji i Švicarskoj.", predstavio je autora recenzent izložbe, publicista Kemal Balihodžić, upoznavši prisutne i o samoj islamskoj kaligrafiji, naročito ovome vidu kaligrafije. „Rezbarenje drveta je majstorstvo, umjetnost koja zahtjeva fizičku snagu, suptilnost i preciznost, zapravo sve ono od drveta čemu se može pridodati estetski izgled, pokazati umjetnički kako se radi neki detalj. U Amirovim radovima preovlađuju imena Allaha dž.š., Muhammeda a.s., sure, kur'anski ajeti, dakle, Amiru najdraže riječi i Allahove poruke, koje se prelamaju u drvetu. Autor kao vrsni i zanimljivi kaligraf daje tekstovima Božanskih poruka, puls ljudskoga damara, pokrete ruke i ritma srca, približavajući ih čovjeku i njegovom srcu.", istakao je Balihodžić, pozvavši prisutne da u okviru Festivalskih dana 500-te Ajvatovice posjećuju i ostale sadržaje.

Svečanom otvaranju izložbe levhi „Tespihom za jubilej", prisustvovalo je tridesetak posjetilaca, a 33 kaligrafska eksponata, nastala u proteklih desetak mjeseci, bit će dostupna gostima Prusca i Ajvatovice i u narednim danima.

Samir Tahirović
(www.ajvatovica.org.ba)