A+ A A-

Zenica: Manifestacija "Dani Muhameda Seida Serdarevića"

Medžlis islamske zajednice Zenica po prvi puta organizira vjersko-kulturnu manifestaciju pod nazivom "Dani Muhameda Seida Serdarevića". Ovogodišnja manifestacija počinje u srijede 26. 05. 2010. godine, a završiče se u  subotu 29. 05. 2010. godine.

Manifestacijom Medžlis Zenica želi da na najbolji mogući način, da posebno mjesto i priznanje alimu koji je dao neizbrisiv pečat u proteklom periodu u oblasti vjere, književnosti, humanizma i kulture uopće.

Ove godine se obilježava  128 godina od rođenja i 92 godine od smrti Muhameda Seida Serdarevića bogatim vjerskim i kulturnim sadržajima, podsjećajući ove i buduće generacije na djelo i život Muhameda Seida Serdarevića.

Program manifestacije

plakat-zenicaU srijedu, 26. 05. 2010. godine u 11,30 sati - je otvaranje manifestacije u atriju Medžlisa Zenica. - u 12.00 sati je posjeta kaburistanu - kabur Serdarevića na musalli i učenje hatma dove, a  u 18,00 sati - je  promocija knjige "Bošnjaci između Srebrenice i Ferhadije"- u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici autora  Aziza Kadribegovića. Promotor je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH  dr. Mustafa ef. Cerić.

U četvrtak, 27. 05. 2010. godine u 11,00 sati  je naučni simpozij „MUHAMED SEID SERDAREVIĆ - ŽIVOT I DJELO". Cilj Simpozija je naučno-stručno osvijetliti život i djelo Muhameda Seida Serdarevića kroz analizu vremena u kojem je živio i radio, analizu njegovog životnog puta, njegovog akademskog i rada u zajednici, te deskripciju i analizu njegovog djela.

Učesnici Simpozija „Muhamed Seid Serdarević - život i djelo" su ugledni profesori islamskih fakulteta kao i drugi istaknuti intelektualci koji su pratili i sagledavali tokove islamske misli kod Bošnjačkih alima.

Nakon Simpozija u 18.00 sati je promocija radia „Bir" u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Uz obraćanja domaćina, direktora radija Bir, te prof. Mustafe Spahića na temu "Šta je nama radio Bir" tu  je hor Gazije, te specijalni gost promocije hfz. Sulejman Bugari.

U petak, 28. 05. 2010. godine u 19.00 sati je kviz "O Muhamedu S. Serdareviću" u Bošnjačkoj zajednici  kulture  „Preporod" Zenica sa prigodnim programom.

U subotu 29. 05. 2010. godine sa početkom u 8.30 sati je malonogometni turnir zeničkih mekteba - finale - na terenima Nermina Šabića. U 12.00 sati je  promocija "Škole hifza" u Zenici - džamiji  Sejmen.

Zatvaranje manifestacije je u subotu, 29. 5. 2010. g.  u 13,00 sati.