A+ A A-

''Dani mevluda i zikra'' i u Ljubuškom

U okviru manifestacije ''Dani mevluda i zikra 2010'' u Ljubuškom je 26. aprila 2010. godine, održana tribina o Mehmed-begu Kapetanoviću Ljubušaku, te večer ilahija i kasida. Organizatori ovih sadržaja u Ljubuškom bili su Islamski kulturni centar iz Mostara i BZK Preporod - Mostar. 

dani-mevluda-ljubuski

U ugodnoj atmosferi koju su priredili vrijedni Ljubušaci, o Mehmed-begu Kapetanoviću Ljubušaku govorili su: Šemso ef. Germić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški, Nazif Garib, sekretar Muftijstva mostarskog i mr. Salih Čolaković, direktor Islamskog kulturnog centra iz Mostara. 

dani-mevluda-ljubuski-1

Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak (1839.- 1902.), van svake sumnje, je imao grandioznu ulogu u vremenu kroz koje su prolazili Bošnjaci i Bosna i Hercegovina. Bio je i ostao jedan od najpoznatijih Ljubušaka. Bavio se književnim radom, bio je pjesnik, historičar, sakupljač narodnog usmenog blaga i nadasve čovjek dobrih osobina. Sakupljajući narodno blago pokušavao je probuditi svoj narod, prevashodno mlade. Također, izdao je dvije propagandne brošure: "Što misle muhamedanci u Bosni" i "Budućnost ili napredak muhamedanaca u Bosni i Hercegovini". Godine 1891. pokrenuo je politički list "Bošnjak". U dva mandata je bio gradonačelnik Sarajeva. Umro je u Sarajevu, 29. 7. 1902. godine. u 63. godini života. 

dani-mevluda-ljubuski-2

Nakon ove tribine učenici Karađoz-begove medrese i hor Medžlisa Islamske zajednice Mostar okupljenim Ljubušacima su se predstavili sa nekoliko prekrasnih izvedbi ilahija. 

Ovom prilikom potrebno je istaknuti entuzijazam agilnih Ljubušaka u organizaciji programa i u tom pogledu zaslužuju svaku pohvalu. Na njih se, bez imalo sumnje, mogu ugledati i mnogi drugi!