A+ A A-

Kanadski Bošnjaci neće pregovarati o zločinu genocida

institut-za-genocid-kanada.pngBošnjaci u Kanadi neće nikada prihavatiti rezoluciju koja precizno ne uključuje termin genocid. Izbacivanje termina genocid  je uvreda ne samo za kanadske Bošnjaka, žrtve genocida, već i za čovjeka i civilizaciju uopšte, za Kanadu i čitav slobodoljubljivi svijet.

Dug proces lobiranja

Proces lobiranja kanadskih Bošnjaka za usvajanje rezolucije o genocidu u Bosni i Hercegovinu u kanadskom Parlamentu počeo je prije pet godina, tačno na desetogodišnjicu od genocida u Srebrenici. Tadašnji član kanadskog Parlamenta Jean Augustine, prva žena - crnkinja izabrana u Parlament je pročitala izjavu u Parlmentu u kojoj je tražila od Kanade kao demokratske zemlje, članice Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da prigodnom rezolucijom oda počast žrtvama največeg zločina protiv čovječnosti poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici. Takođe iste godine tadašnji ministar vanjskih poslova Kanade, Pierre Pettigrew obratio se kanadskim Bošnjacima sa podrškom za usvajanje rezolucije o genocidu u kanadskom Parlementu.

Krajem augusta prošle godine na največem trgu u Windsoru, Brian Masse, član kanadskog Parlamenta je javno objavio da prihvata prijedlog Instituta za istraživanje zločina genocida Kanada za sponzorstvo nad rezolucijom o genocidu.

Prijedlog rezolucije je predviđao proglašenje 11 jula danom sječanja na više od 8000 nevinih bošnjačkih žrtava genocida u Srebrenici i  proglašenje sedmice Bosne i Hercegovine u Kanadi.

Dobro organizovanim lobiranjem, kanadski Bošnjaci su uspjeli dobiti podršku više od 50 članova Parlamenta iz sve četiri parlamentarne stranke.

Izbacivanje termina genocid

Prvog aprila ove godine Vlada Kanade dala je svoj prijedlog rezolucije. Iz prvobitnog teksta prijedloga rezolucije izbačen je termin genocid, izbačen termin Bošnjak stvarno nacionalno ime našeg naroda, smanjen broj žrtava genocida u Srebrenici i ukinut prijedlog za proglašenje sedmice Bosne i Hercegovine u Kanadi.

Više od 50.000 kanadskih Bošnjaka, uglavnom žrtava zločina genocida su dostojanstveno odbili prijedlog rezolucije o genocidu od strane kanadske Vlade. 

U historiji Bošnjaka je jedanaest puta izvršen zločin genocida nad njima. Ovaj podatak je sastavni i neodvojivi dio bošnjačkog nacionalnog identiteta i bošnjačkog kolektivnog pamćenja, ali i sastavni dio globalne svjetske historije. Prvi genocid je izvršen u 1492. godini u Srebrenici, kad su Srbi prešli rijeku Drinu, poklali bošnjačko stanovništvo i okupirali rudnik srebra. U Drugom svjetskom ratu Srbi su izvršili tri genocida protiv Bošnjaka, navodno govoreći da su "saveznici" saveznika. Zadnji  genocid je izvršen u Srebrenici u julu 1995. godine. Isto mjesto po drugi put u historiji. Ovaj zadnji genocid koji uključuje sve do sada poznate zločine: ekocid, etnocid, kulturocid, urbicid, elitocid, silovanje, mučenje i ubijanje u koncentracionim logorima smrti, nasilno protjerivanje, cijeli svijet je zabilježio. Potvrđen je i presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za područje bivše Jugoslavije. 

Kanadski Bošnjaci su poslali jasnu poruku kanadskoj vladi i kanadskom Parlamentu: Bošnjaci u Kanadi neće nikada prihavatiti rezoluciju koja precizno ne uključuje termin genocid. Izbacivanje termina genocid  je uvreda ne samo za kanadske Bošnjaka, žrtve genocida, već i za čovjeka i civilizaciju uopšte, za Kanadu i čitav slobodoljubljivi svijet. 

Kanada, kao članica međunarodne zajednice, ima dužnost da podrži presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za područje bivše Jugoslavije, da prihvati te sudske odluke i da sprovede te odluke. 

Kanada treba imati poštovanje prema rezolucijama Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije koji su prihvatili posebne rezolucije u kojima se priznaje  da se genocid desio protiv Bošnjaka u Srebrenici. 

Kanada, kao suverena parlamentarna kraljevina ima dužnost da poštuje međunarodno pravo i prihvati informacije u vezi srebreničkog genocida koje su zabilježene i već prošle sudski proces. 

Nimalo slučajno isti dan kada je stigao prijedlog rezolucije od strane vlade Kanade u jednom od najtiražnijih kanadskih dnevnih listova, Ottawa Citizen oglasili su se penzionisani general Lewis MacKenzie i bivši kanadski ambasador u Beogradu James Bissett. Obadvojica grubo vrijeđaju bošnjačko nacionalno biće, negiraju agresiju na Bosnu i Hercegovinu i negiraju zločin genocida. 

 U svom reagiranju na ove izjave Bošnjaci Kanade su kazali da se radi o iskazivanju mržnje prema  Bosni i Hercegovini i Bošnjacima. Lewis MacKenzie je u ulozi komandanta trupa OUN u Bosni i Hercegovini poćinio više vrsta zločina, otvoreno sarađivao s agresorom i zločincima, umanjivao i prikrivao rezultate agresije i genocida. Penzionisani general je poslan u Bosnu i Hercegovinu pošto je prethodnu smijenjen u istoj misiji u Somaliji, da bi, što se manje zna, takođe bio smijenjen i u Bosni i Hercegovini. 

Kanadski Bošnjaci neće pregovarati o genocidu. Na to nema niko pravo u ime stotine hiljada nevinih žrtava - šehida koji su dali svoje živote u odbrani Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. 

Emir Ramić, Institut za istraživanje zločina genocida Kanada