A+ A A-

Muslimani u Njemačkoj u strahu

Sudenje-Njemacka-2009Nakon ubistva 32- godišnje Egipćanke u sudnici u Drezdenu, muslimani koji žive u Njemačkoj sve se više pribojavaju napada iz religioznih razloga. Ubici Marwe El Sherbini počelo suđenje.

Bio to užasan čin koji se 1. jula desio u jednoj sudnici u Drezdenu. Jedan  28- godišnji Nijemac ruskog porijekla, nožem je izboo Egipćanku Marwu El-Sherbini (Marva el Šerbini).  Ona je prethodno protiv njega podnijela prijavu zato što ju je na jednom dječijem igralištu u međusobnoj svađi koja je izbila, nazvao „prostitukom" i teroristkinjom. 32- godišnja Marwa koja je u trenutku napada bila trudna, podlegla je ranama, dok je njen muž teško ranjen. U ponedjeljak (26.10.) je počiniocu ovog krivičnog djela Alexandru W. počelo suđenje koje privlači i veliku pažnju međunarodne javnosti. Sudnica je na početku procesa bila puna ljudi. Rodbina, znatiželjnici i mnogi predstavnici medija iz Evrope, Rusije i arapskog svijeta su doputovali kako bi prisustvovali početku procesa.

 

Tragične posljedice slučajne svađe

 U augustu 2008. godine se na jednom javnom dječijem igralištu sreću Marwa El Sherbini  koja radi kao apotekarka u Dresdenu i Nijemac ruskog porijekla Alexander W.  Iako većina Nijemaca ruskog porijekla koji su početkom  90-tih godina prošlog vijeka došli u Njemačku, slabo govore njemački jezik, oni su dobili njemačko državljanstvo i profitirali od pomoći koja se tada davala useljenicima. U Njemačkoj u međuvremenu živi oko tri miliona Nijemaca koji su porijeklom iz Rusije.

Nakon što je Marwa El Sherbini zamolila Alexandra W. da ustupi na jednoj ljuljački njenom sinu mjesto, Alexander W.  ju je verbalno izvrijeđao, pored ostalog i  riječima: „islamistkinja", „teroristkinja", „prostitutka".  Marwa El Sherbini bila je muslimanka koja je nosila maramu na glavi. Nakon ovih uvreda ona je podnijela prijavu. Sud u Dresdenu donio  je presudu da Alexander W. mora platiti kaznu od 780 eura. Državno tužilaštvo kaznu međutim smatra preblagom i ulaže žalbu na presudu. Ipak, Tužilaštvo nije u tom trenutku primijetilo da postoji bilo kakva spremnost za primjenu nasilja, kaže glasnogovornik ove institucije Christian Avenarius (Kristian Avenarius):  „To je bio ako hoćete, uobičajeni slučaj u kome se radilo o uvredljivim izjavama sa neprijateljskim sadržajima prema strancima. Iz akti nije bilo ni u najmanjem slučaju prepoznatljivo da  bi ovaj čovjek zaista mogao napasti svjedokinju i da će upotrijebiti oružje."

 

30 sekundi između života i smrti

Međutim, upravo to se desilo. 1. jula je u sudnici situacija eskalirala. Alexander W. napada Egipćanku i u roku od 30 sekundi, 18 puta je izbada nožem. Pri tome izgovara riječi: „Ti nemaš pravo da živiš". Marwa El Sherbini je u tom trenutku u trećem mjesecu trudnoće, svjedoci ovog napada su njen trogodišnji sin i suprug, koji joj priskače u pomoć ali kome Alexandar W. zadaje po život opasne ubode nožem, a potom ga slučajno iz pištolja pogađa  i jedan policajac.

Ahmed Aslaoui (Ahmed Asloui) iz Islamskog centra u Dresdenu sa strahomkaže: „Potpuno smo zgraženi zbog ubistva Marwe El Sherbini. Vrlo smo pogođeni i bojimo se da bi se to i u budućnosti moglo ponoviti."

I zasta, mnoge muslimanke koje žive na istoku Njemačke se žale da se zbog svog načina oblačenja osjećaju diskriminiranim. „Bojim se izaći vani kada padne mrak ili otići u kupovinu. Iz pogleda ljudi se može shvatiti šta oni zapravo misle kada te pogledaju. Ne znam da li pri tome neko u svojoj tašni možda nosi nož."

Ovo mišljenje dijeli i Axel Koehler (Aksel Kohler), predsjednik Centralnog vijeća muslimana, koji je također prisustvovao početku suđenja: „Naše žene i djevojčice se boje. Ionako su diskriminirane pogotovo kada nose marame. Ova latentna mržnja prema strancima mora se naći na dnevnom redi politike."

(www.dw-world.de)