A+ A A-

Druženje sa džematlijkama u džematu Utika u Americi

Druženje sa džematlijkama širom Amerike se nastavlja, ovog puta, sa uvaženim sestrama džemata Utike. U subotu, 1. augusta 2009. godine, nakon klanjanja ikindije namaza, predvođenim mladim i ambicioznim imamom ovog nesvakidašnjeg džemata, Ahmedinom ef. Mehmedovićem, održala sam predavanje džematlijkama Utike. Imam Ahmedin ef. je svršenik „Behram-begove Medrese" sa sjedištem u Tuzli. Neposredno nakon završetka Medrese dolazi u Ameriku, gdje obavlja dužnost imama, hatiba, organizatora, pedagoga, dizajnera, arhitekte, advokata i šta sve još ne,  kao i svi  ostali imami koji dođu, iz matice Bosne, da obavljaju ovaj izazovni i dinamičnu poziv u ovoj dalekoj zemlji. Ahmedinom ef. Mehmedovićem, kao i džematlije Utike, ući će u istoriju bošnjačkih Muslimana nastanjenih u Americi, kao prvi imam koji je obavljao dužnost imama/hatiba u crkvi.

Naime, prošle godine, tačnije, 6. juna 2008. godine  džemat Utike je potpisao ugovor sa gradom Utike oko preuzimanja stare Metodiske crkve za potrebe ovog džemata. Rekonstrukcija crkve je otpočela odmah nakon potpisivanja ugovora. Ovaj vrijedni džemat  nije  žalio truda ni donacija. Kao da su znali da će svi oni biti dio istorije i da će bošnjaci širom Amerike i svijeta spominjati njih i nihov džemat, kao prve muhadžire koji su rekonstruisali napuštenu crkvu i pretvorili je u džamiju u Americi. Ahmedin ef. je s ponosom pokazivao rad njegovih marljivih džematlija i nenadmašnih donatora. Između ostalog; prostran i elegnatno urađen restoran, čiji su radovi pri samom završetku i koji će se koristiti za iftare i ostale potrebe džematlija. Zatim dvije prostrane i moderno opremljene učionice namijenjene za vjeronauku djece i odraslih. Kancelarija, upravnog odbora, koja po otmjenosti, prostranstvu i eleganciji nimalo ne zaostaje za kancelarijom samog predsjednika Amerike.  

 

 

Nakon klanjanja ikindije namaza počela sam s predavanjem.  Između ostalog , u svom predavanju,   istakla sam važnost izbora bračnog druga. Napomenula sam prisutne  džematlijke da mi živimo u vremenu, kad je veliki broj naših sestara u mogućnosti da se samostalno finansira, i da u izboru bračnog druga ovaj aspekt ne treba da igra presudnu ulogu. Kao primjer navela sam Hatidžu r.a. Ova istaknuta i respektovana  žena, dragulj i primjer ženama svog i našeg vremena, je bila iskusan trgovac i dobar poznavaoc ljudi i njihovih atributa. Hatidža r.a, radeći kao trgovac, imala je priliku da se susreće i posluje sa mnogim ljudima različitog društvenog položaja i različitih moralnih kvaliteta, isto kao što i mi danas imamo. Kao bogata i poslovna žena, Hatidža je znala šta želi u svom bračnom drugu; ona je imala jedan kriterij: osobu sa dobrim i čvrstim moralom. Oduševljena ahlakom našeg Miljenika, Hatidža se nije dvoumila; ponudila je brak mladiću, plemenitog morala koji je tad imao dvadeset i pet godina, dok je ova samopouzdana  i poslovno uspješna žena tad imala oko četrdeset godina. Razlika u godinama nije spriječila ovaj bračni par da ima harmoničan brak; pun međusobnog poštovanja, respektovanja i duboke ljubave. Moral i plemenit ahlak - to je kriterij koji je Hatiža r.a imala pri  izboru svog bračnog druga i to treba da bude kriterij naših sestara u izboru njihovog bračnog druga, budućeg babe njihove djece.

Neizmjernom milošću Uzvišenog Allaha dž.š i angažovanju mladog i ambicioznog imama Ahmedina ef. imala sam priliku da upoznam i da se družim sa čestitim džematlijkama Utike. Ovaj čestiti i ponosni narod je svojim neumornim radom, otvaranjem različitih firmi kao i primjernim ponašanjem pozitivno promijenio sliku i strukturu Utike. Ovaj njihov trud nije ostao nezapažen među vlastima grada Utike. Kao nagradu i čin zahvale oni su im poklonili crkvu da je muslimani ovog grada prilagode svojim potrebama, što su ove vrijedne džematlije i uradile. Boravak u Utici je imao još jednu posebnu slast za mene i moju porodicu. Proveli smo divne momente sa Vahidom Šiljak i njenim suprugom Osmanom  koji su nas ugostili u svom domu . Vahida je moja  rodica i moja zemljakinja, tako da je vrijeme  provedeno s njom i njenom porodicom bilo posebna zakuska ovog, inače plodnog, druženja.Koristim ovu priliku da se zahvalim Uzvišenom Allahu dž.š na ovom divnom druženju kao i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli mom dolasku i boravku u Utici. Da ih Allah dž.š  nagradi  neizmjernom nagradom.

 

Aiša Purak