A+ A A-

Bajramske poruke čelnika islamskih zajednica

Bajramska poruka dr. Senada ef. Agića

izbsa-iabna-logoRamazan je iza nas ali i ispred nas. Treba znati da su se nasi dobri preci za ramazan pripremali 6 mjeseci, a da su ostatak godine zivjeli u duhu protekloga ramazana.

Nas bi cilj morao biti da uticaje ramazana produzimo, pa da traju jos dugo, dugo nakon ramazana.

Ali, ako zelimo da nastavimo ici ovim pozitivnim ramazanskim smjerom, onda trebamo pazljivo izanalizirati svoje stanje, procjeniti gdje smo, kuda zelimo ici i kako tamo stici.

Tj. vidjeti kakav nam je:

LIČNI ODNOS PREMA ALLAHU dž.š.

Puno smo se sjecali Allaha dz.s. u toku ramazana. Kako zikr i sjecanje na Allaha uciniti dijelom svakodnevnoga zivota i izvan ramazana.

ODNOS PREMA UČENJU KUR'ANA

Tokom ramazana smo uclili, slusali i citali prevod Kur'ana. Kako ovu naviku zadrzati i izvan ramazana?

ODNOS PREMA NAMAZU

Tokom ramazana smo redovno klanjali svih pet dnevnih namaza. Kako ovaj najvazniji farz uciniti svojim nakitom i izvan ramazana. Jer, nas nas Gospodar nece pitati samo za namaze u mj. Ramazanu.

ODNOS PREMA PORODICI

Tokom ramazana smo provodili vise kvalitetnog vremena sa porodicom. Kako takav trend zadrzati?

ODNOS PREMA BRAČNOM PARTNERU

Tokom ramazana smo bili nekako njezniji i ljubazniji jedno prema drugom. A oboje smo bili takvi prema svojoj djeci. Mozemo li zadrzati takav odnos prema bracnom drugu i djeci i nakon ramazana?

ODNOS PREMA NOVCU

Tokom ramazana smo bili darezljiviji i pruzenije ruke. Platili smo zekat, sadekatul-fitr, clanarinu ili vazifu, pomagali zajednicu i pojedince. Kako uciniti da nam darezljivost i islamski princip darivanja i zrtvovanja bude stalna odlika?

ODNOS PREMA ZDRAVLJU

Tokom ramazana smo postili i tako cuvali svoje zdravlje. Post je najveci prijatelj zdravlju. Kako sada nakon ramazana ne ponistiti sve ono sto smo posteci u ramazaanu stekli i tako zdravi docekati slijedeci ramazan?

ODNOS PREMA SLOBODNOM VREMENU

Tokom ramazana smo slobodno vrijeme trosili racionalno. Provodili smo ga tako sto smo ga posvecivali nasem Gospodaru. A zar se moze slobodno vrijeme provesti racionalnije od toga da posveti nasem Stvoritelju i Uzdrzavatelju.

S ovim mislima i sugestijama, braco i sestre, svima Vama cestitam Bajram i zelim da ga u lijepom halu i raspolozenje provedete u krugu svojih najmilijih.

Bajram šerif mubarek olsun!

Dr. Senad-ef. Agic
gl. imam za SAD


Budimo ponosni na ono što jesmo i ukažimo jedni drugima poštovanje

Ramazan i Bajram nas odgajaju i uče tolerantnosti i poštovanju. Budućnost pripada onima među nama koji najzrelije razmišljaju o njoj. A prošlost pripada onima koji je se najviše sjećaju. Treba pamtiti, ali ako ostanemo fokusirani samo na prošlost, prošlost će nas prigrliti i mi ćemo postati nevažni i za sadašnjost i za budućnost. Ali ako počnemo gledati u budućnost, budućnost će nas čekati a sadašnjost će biti naša. Najveći poklon koji današnje generacije mogu dati svojoj djeci, jeste da ih nauče da ne zaboravljaju i da nauče kako da opraštaju i budu tolerantni prema drugačijem.

Kada je katolički teolog i pisac fra Petar Aranđelović, primio 9. juna 1997. u Bonu nagradu za ljudska prava, rekao je: „Ime Bosna, i bošnjaštvo, nije koncept teritorijalnog ili nacionalnog određenja. To je prvenstveno, i iznad svega, oznaka civilizacijskog procesa koji se odvijao kroz historijske promjene i političke događaje kroz čitav jedan milenijum." A na primjedbu jednog novinara da je Bosna ipak pozornica konflikta među ljudima, idejama, religijama i kulturama, on je, skoro ljutito, odgovorio: „Bosna nekoliko godina jeste bila mjesto konflikta, ali to su bili sukobi uvezeni izvana. Bosna je i inače uvijek bila mjesto susretanja ljudi, religija i običaja, i upravo je to čini neobičnom, interesantnom i velikom, i kao takvoj, nema smrti za nju, jer ako ona umre, to će biti smrt jednog uzora kako ljudi mogu živjeti i odolijevati svim prijetnjama vremena koja dolaze."

Ja vjerujem u Kur'ansku istinu da i sam Allah voli različitosti. Jednobojan svijet bio bi dosadan i monoton. Dvoumljenje, jednobojan ili višebojan svijet - riješeno je u samom Kur'anu, u poglavlju al-Mâ'ida: „Da je Bog to želio, on bi vas sve stvorio jednim narodom." Jasno je, to nije bila Božija volja. Budimo, zbog toga, ponosni na ono što jesmo i ukažimo jedni drugima poštovanje.

U to ime svim muslimanima svijeta želim Bajram šerif Mubarek Olsun!

Dr. Bayram Mulic
predsjednik UO IABNA
(www.dzemati.com)

Bajramska hutba miftije zagrebačkog Šefke ef. Omerbašića

Cijenjena braćo!

bajram-zagreb

Poštovane majke i sestre koje pratite prijenos posredstvom Hrvatske televizije!
Ovo je najradosniji blagdan postača, onih koji izvršavaju četvrtu islamsku odredbu, provodeći tako u život kur'ansku odredbu u kojoj Svevišnji Allah džellešanuhu kaže:
„Vjernici! Propisan vam je post kao stoje propisan i onima prije vas da biste bogobojazni bili."
Hrabra odluka postača da apstiniraju od najvažnijih životnih potreba, hrane i pića, biti će nagrađena od Svemogućega po Njegovoj neograničenoj milosti, kako nam to poručuje u Kur'anu:
„A post za vas je mnogo bolji, samo kad bi znali."
Post je velika kušnja naše vjere i strpljenja. Iako je post naložen svim muslimanima i muslimanka iz te obveze izuzeti su mnogi: bolesnici, putnici, rodilje, dojilje, žene u mjesečnici, radnici na teškim fizičkim radnim mjestima i nepunoljetna djeca, međutim njegovim čarima teško odolijevaju, jer svi žele makar i djelić velike Božje nagrade. Post u mjesecu ramazanu donosi nam sigurnost, mir, vjeru, samopouzdanje. Muhammed alejhis-selam u jednom hadisu kaže: „Kada stigne ramazan, otvaraju se džennetska vrata, a zatvaraju džehennemska, a šejtani se stavljaju u okove."
Protivnici posta skloni su tvrdnji da je njegov značaj danas izgubio vrijednost i da je kao takav nepotreban. Ako je glavna svrha posta poniznost i bogobojaznost, onda nikad u povijesti nije bilo toliko neposluha i obijesti pred Bogom i Njegovim odredbama. Ako je jedna od svrha posta da ukaže na nužnost solidarnosti s siromašnima i potrebitima, onda nikada u svijetu nije bilo toliko siromašnih i obespravljenih. Ako je svrha i zadaća posta da suspregne naše strasti i nezasitne apetite prema svemu post nas uči umjerenosti.
Iskustva postača su dragocjena i nadasve zanimljiva u odmjeravanju ljudskih mogućnosti i do kojih granica smo spremni i sposobni ovladati svojim bićem.
Ramazan je vrijeme snažnog jačanja jedinstva i sloge. Muslimani tijekom godine nikada više ne provedu zajedno kao u ramazanu. Tada najviše doznamo jedni o drugima. Mnogima će nedostajati tih susreta, razgovora i razmjene iskustava. Naročito je bilo intenzivno druženje s Kur'anom. S njim smo se družili tijekom cijelog ramazana. Nakon ramazana postali smo bogatiji za neka kur'anska saznanja. Za duše umrlih proučeno je bezbroj hatmi. Ukratko, tijekom ramazana postali smo svjesniji neodoljivog kur'anskog zova, u kome stoji:
„Reci! Kad bi more bilo kao riječi Božje, prije bi mora nestalo nego riječi Božjih, makar mu dodali bezbroj mora."

Cijenjena braćo i sestre!"
Uz to što je Bajram blagdan i vrijeme radosti i zadovoljstva, on je prilika da demonstriramo rezultate našeg proteklog rada, ali i predstojeće zadatke. Početkom ramazana otvorili smo u razizemlju Zagrebačke džamije prvi predškolski dječji centar, i tako ostvarili davnašnju želju, staru koliko i sama Džamija. Tako će naša predškolska djeca moći provoditi cjelodnevni boravak u okruženju najmodernije dječjeg centra u Hrvatskoj. Pored muslimanske djece u Centru će boraviti i djeca drugih vjeroispovijesti. Neposredno prije ramazana Islamska zajednica u Rijeci dobila je lokacijsku dozvolu za izgradnju Islamskog centra, dvadeset godina nakon prve inicijative. To je poslije izgradnje Zagrebačke džamije najveći zadatak Islamske zajednice u Hrvatskoj. Svjesni smo da muslimani Rijeke neće moći bez pomoći muslimana Hrvatske i šire izgraditi Centar. S toga će njegova gradnja biti test solidarnosti svih nas s riječkim muslimanima.
Islamska zajednica u Hrvatskoj započela je prije nekoliko mjeseci s pripremama za izgradnju Doma za stare i iznemogle osobe, kojih je sve više u našem članstvu. Zbog izvršavanja tog zadatka, ali i drugih Mešihat je osnovao instituciju Vakufa-Zaklade koja bi vodila poslove ovog i drugih projekata. Već tijekom ramazana započeli smo s anketiranjem zainteresiranih, i pokazalo se da smo bili u pravu odlučivši se za ovaj projekt.
Rad i aktivnosti na provedbi vjeronauka u školama i mektebima ostaje naš trajni i najvažniji zadatak. Ove godine smo prvi puta bili svjedoci rezultata šesnaestogodišnjeg vjeronauka u novim uvjetima kada je na teravijama i džumama bilo više mladih nego starijih. Možemo slobodno konstatirati da vjeronauk daje prve pozitivne rezultate i da njegovo uvođenje u škole nije bio promašaj. Dosadašnji rezultati i broj djece koji pohađaju vjeronauk u školama i vjerskim prostorima ohrabruju nas da i dalje nastavimo s naporima u tom pravcu. Naravno da nismo mogli postići takve rezultate bez Vaše pomoći koja se odražavala kroz različita donacije a posebice zekat, fitre i kurbane. Isti je slučaj s Zagrebačkom Medresom i Islamskom gimnazijom koje bez Vaše pomoći ne bi mogle opstati.

Poštovana braćo!
Sve veći broj muslimana postavljaju pitanje šta će biti s našom vjerom i muslimanima kada se jednog dana Hrvatska pridruži Europskoj Uniji. Hoće li naša vjera biti tretirana kao u brojnim europskim državama, religija stranaca, privremeno nastanjenih na ovom kontinentu.
Prije svega Islamska zajednica u Hrvatskoj ne samo da podržava ulazak Hrvatske u Europsku Uniju, nego će u granicama svojih mogućnosti i odgovornosti doprinijeti njenom bržem ulasku u Zajednicu. Naročito ćemo raditi na integraciji kako naše vjere, tako i zajednice i pojedinaca u europsko društvo, nastojeći očuvati naš vjerski i svaki drugi identitet. Trudit ćemo se da razbijemo stereotipe o našoj vjeri i našoj Zajednici koji vladaju u Europi. Ni malo ne sumnjamo da ćemo u tim nastojanjima uspjeti.
Kad je u pitanju odnos s drugim vjerskim zajednicama mi u Islamskoj zajednici smatramo da međureligijskom dijalogu nema alternative, pa ćemo u tom smislu i dalje aktivno učestvovati u svim dijaloškim skupovima i odazivati se pozivima ostalih vjerskih zajednica, a pritom i sami organizirati takve skupove. Islamska zajednica će se striktno držati reciprociteta u dijalogu s drugima, poštivajući odredbe drugih religija, ali i zahtijevajući poštivanje naših načela.
Dosadašnja suradnja s državom i organima lokalne samouprave bila je zadovoljavajuća i u okvirima principa odvojenosti vjerskih zajednica od države. Na takvim odnosima i dalje ćemo ustrajavati ne bježeći od suradnje kada se radi o zadacima obostranog interesa. Ima međutim još uvijek pojedinaca u tim organima koji se ne drže opće prihvaćenih principa i zakonskih rješenja kada su u pitanju vjerska prava i slobode.

Braćo i sestre!
Želim Vam se u ovom svečanom bajramskom raspoloženju zahvaliti za Vaš nemjerljiv doprinos uspjehu ramazanskih aktivnosti. Postom, masovnim dolascima na namaze, na predavanja i druge svečanosti oživjeli smo mesdžidske i džamijske prostore, a svojim zekatima i fltrima i drugim doprinosima omogućili brojne akcije u Zajednici. Potrebno je posebno istaći da tijekom cijelog ramazana nije bilo ni jednoga incidenta koji bi ugrozio svetost ovoga časnog mjeseca ramazana, što govori o visokoj moralnoj svijesti naših vjernika.
Svima Vama, majkama, sestrama, Vama djeco, Vama koji ste zbog bolesti prikovani u krevetima, vojnicima i policajcima, Vama osuđenicima, Vama koji niste u stanju zbog radne obveze biti s nama u džamijama, srdačno i bratski čestitamo ramazanski bajram:

RAMAZANI ŠERIF MUBAREK OLSUN !
ME FAT BAJRAMIN !
BAHTALO BAJRAMO !

(www.islamska-zajednica.hr)

Bajramska poruka reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori

Draga braćo i sestre esselamu alejkum

Mi imamo mnogo razloga da danas, završavajući post u mjesecu Ramazanu i sjutra dočekujući Ramazanski bajram budemo radosni. Imamo razlog za radost jer smo obavili jednu dužnost koju nam je Allah dž.š. propisao i također radost što smo za ovaj mjesec stekli mnogo prijatelja, zbližili se u našim porodicama i uživali u blagodatima Allahove upute, milosti i oprosta.

Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da primi naš post, da primi naš namaz, svaku našu riječ koju smo izgovorili u Njegovo ime i svako slovo koje smo proučili u Kur-anu tokom ovog Ramazana. Muslimani obilježavajući blagdan bajrama su otvorenoga srca i zato želimo da se naše komšije osjećaju sigurnim i također osjećaju da mi u svojoj radosti mislimo i na njih.

Braćo i sestre, plemenite duše, evo nas u danima radosti za svakog vjernika i vjernicu. Evo nas u danima isplate nagrada vjernicima, postačima koji iza sebe ostaviše još jedan mjesec posta, u kojem se obogatiše sviješću o svom Gospodaru, u kojem pojačaše međusobnu ljubav i vratiše međusobno povjerenje te podijeliše bratsku saosjećajnost. Ramazan je jedina škola - i to škola života - u kojoj se obnavalja vjera i svjesnost radi mira među ljudima. U njoj se uči istina radi sigurnosti, u njoj se nude moralne vrijednosti kao i uvijek protiv bolesti društva. U školi ramazana svakom je omogućeno da vidi kod sebe koliko ima ljudskosti i da upozna pravu ljubav svoje duše i njezinu hranu.

Islam je vjera koja inspiriše sljedbenike da vode živote zasnovane na pravdi, milosrđu, i ličnoj odgovornosti. Tokom ovog radosnog praznika, pozivam vjernike da se osvrnu na ljudske vrijednosti koje svi dijelimo: zahvalnost Bogu, ljubav prema porodici i odanost ideji slobode vjere, kao i poštovanju za raznolikost koja doprinosi snazi naše zemlje. Radeći zajedno kako bismo ostvarili mir i međusobno razumijevanje, mi pomažemo u izgradnji budućnosti koja obećava i nudi suosjećanje sa svima. Povodom nastupajućeg praznika, upućujem svim vjernicima islama u Crnoj Gori i dijaspori, najiskrenije čestitke, sa željom da u zdravlju, porodičnoj sreći i zadovoljstvu osjete i podijele plemenitost i dobročinstvo ovog velikog praznika sa svojim najbližim, prijateljima i komšijama, uz poticaj za širenje povjerenja i dobrih odnosa među svim ljudima, bez obzira na vjeru i naciju.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

(www.monteislam.com)