A+ A A-

Mevludske svečanosti u Kaknju

Medžlis Islamske zajednice Kakanj ovih dana raznim svečanostima i manifestacijama obilježava rođenje najodabranijeg Allahovog stvorenja, Muhammeda, s.a.v.s. Time muslimani sa područja ovog medžlisa čine jedinstven džemat cijeloga čovječanstva koji iskazuju ljubav planetarnih razmjera prema posljednjem Allahovom Poslaniku, s.a.v.s.

Tako su u mnogim džematima na području Medžlisa, organizirane tradicionalne mevludske svečanosti u kojima su učešča uzeli naši najmlađi, naša djeca i omladina a u nedjelju, 12.01.2014. godine poslije podne namaza održana je i centralna mevludska svečanost za Medžlis Kakanj, poslije podne namaza u prepunoj Čaršijskoj džamiji u Kaknju. Program su izveli imami Medžlisa a prigodan vaz održao je glavni imam medžlisa mr. Sulejman ef. Čeliković, koji je govorio o potrebi slijeđenja Allahovog Poslanika, a.s., i ljubavi prema njemu koja će biti, inšallah garant Poslanikove ljubavi prema nama i spasa na budućem svijetu.

Pored mnogobrojnih svečanosti na području Medžlisa Kakanj, izdvajamo i književno-poetsko veče održano u ponedjeljak, 13.01.2014. sa početkom u 18:30 u kakanjskoj Gradskoj biblioteci pod nazivom „Dobro nam došao Allahov Poslaniče“ a koja je organizovana u koordinaciji Gradska biblioteka – mekteb Čaršijske džamije Kakanj.

Učešće u programu uzeli su: Glavni imam Medžlisa mr. Sulejman ef. Čeliković, mr.hfz. Mevludin ef. Dizdarević, - predavači, Dženan Kubat i Emina Bajtarević – naratori te djeca polaznici hora mekteba Čaršijske džamije Kakanj.

Književno veče je otvoreno recitovanjem stihova iz mevluda Rešada Kadića:

Al' je divna, al' je blaga ova noć, koga čeka ta ljepota ko će doć.

Nakon toga prisutne je poselamio direktor Gradske biblioteke, gospodin Senad Čišija te objasnio kako je želja organizatora da se obilježavanju rođenja „najvećeg sina svih vremena“ da jedna nova dimenzija, izvan džamijskih zidova jer je to čovjek koji je svojim životom i djelom osvojio srca mnogih i zadužio cijelo čovječanstvo.

Glavni imam Medžlisa, mr. Sulejman ef. Čeliković je govoreći o Poslaniku, s.a.v.s., kazao da je o Poslaniku, s.a.v.s., potrebno razmišljati kroz pet pitanja a ona su:

  • Ko je taj čovjek koji je promijenio tokove civilizacije,
  • Kakav je dar koji nam je donio od svoga Gospodara,
  • Šta je bio njegov cilj,
  • Kakav je odnosno kakav treba biti naš odnos prema njemu i
  • Ko su ili kakvi trebaju biti njegovi sljedbenici.

Nakon obraćanja glavnog imama, prisutni su mogli slušati rijeći svjetskih velikana poput: Getea, Gandija, Tolstoja, Žan Žak Rusoa, Musa Ćazim Ćatića i drugih koje su izrekli u čast i slavu Muhammeda, s.a.v.s. koje su kazivali, svojim glasovima naratori: Dženan Kubat i Emina Bajtarević.

Za cijelo vrijeme kazivanja polaznici mektebskog hora su poluglasno učili salavate, a poslije su proučili i dvije prelijepe ilahije o Allahovom Poslaniku, s.a.v.s. što je kod prisutnih izazvalo buru oduševljenja.

Na kraju programa se predavanjem obratio mr. hfz. Mevludin Dizdarević koji je govorio na temu: „Kako razumijevati Poslanika, a.s.“

Hafiz Dizdarević je u nadahnutom obraćanju podvukao kako je potreba svih pripadnika ummeta da se svakodnevno druže sa Poslanikom, a.s., učeći o njemu, slijedeći njegov put i svakodnevno usklađivati svoje ponašanje shodno preporukama Poslanika, a.s.

Hafiz Dizdarević je naveo nekoliko živih primjera iz života Poslanika, a.s., koji nam otkrivaju svu brigu Poslanika, a.s., za svoj ummet u cjelini ali i nastojanje da zaštiti čast i dostojanstvo svakog čovjeka koji je unikat Božijeg stvaranja.

Program su medijski propratili: Nezavisna kakanjska televizija IC, Kakanjske novine te kakanjski internet portali, a pokrovitelji su bili gospodin hadži Faik Delić te Gradska biblioteka Kakanj.

Elvedin Ibrahimspahić

  • 0101