A+ A A-

Polaznici mekteba iz Ljubljane na fotografskoj izložbi

U subotu i nedjelju, 7. i 8. decembra 2013., polaznici 3. i 4. mektebske grupe, su zajedno sa muallimima Senadom Karišik i Špendijem Fidani, posjetili  izložbu fotografija pod naslovom 'Vjerska tolerancija – Islam u Sultanatu Oman', koja je postavljena u Općini Ljubljana.

ljub-mek-pol-izl-12-2013-1

Bila je ovo prilika da mektebski polaznici nastavu u klupama zamijene praktičnom nastavom na izložbi fotografija koje pokazuju islamski način života u modernom arapskom društvu Sultanata Oman. Mektebski polaznici su se upoznali sa svakodnevnim životom muslimana i suživota različitih vjerskih zajednica u Omanu, što je kod njih i plijenilo najveću pažnju zbog različitosti vjera i kultura u društvu u kome oni žive. Njihovu pažnju su privukli i položaj žene muslimanke u Omanu, njeno učešće u javnom sektoru, različiti rukopisi Kur'ana i otvorenost tog društva prema drugom i drugačijem.

Obzirom da je ovo prva izložba ovakve vrste raduje nas činjenica da se o islamu može učiti i na ovakav način,  nadamo se da će ih u budućnosti biti više.

(www.islamska-zajednica.si