A+ A A-

U NOVOM PAZARU OSNOVANO UDRUŽENJE ŽENA MERJEM

n.pazar_zene (Custom)     U ponedjeljak,10. septembra, na inicijativu Mešihata osnovano je udruženje žena „Merjem". Tim povodom, muftija Muamer ef. Zukorlić je primio devet žena koje će ponijeti emanet osnivanja ovog udruženja. Za predsjednicu je imenovana Misala Zukorlić, potpredsjednica Zumreta Aljković i sekretar Sanela Karišik. Članovi organizacionog odbora su Senada Leković, Emina Sadiković, Mujesira Ibrić i Emina Imamović.

     Promocija početka rada Udruženje izvršena je na jučerašnjem predramazanoskom sijelu za žene. Po riječima predsjednice Misale Zukorlić koja se ispred „Merjema" obratila ženama, prevashodni cilj ovog udruženja biće razni oblici edukacije, isticanje pozitivnih vrijednosti žene kao majke, sestre, supruge i kćerke. Program Udruženja će sadržati mnoštvo sekcija, kreativnih radionica, druženja, predavanja, tribina iz oblasti vjere i zdravstva, pedagogije, psihologije, te razne ekskurzije, izlete i posjete ženskim udruženjima i džematima itd.

Predramazanski program za žene

     U velikoj sali Mešihata u ponedjeljak, 10.09.2007. održan je svečani program za žene kao dobrodošlica mubarek mjesecu ramazanu.

     Organizator programa je grupa profesorica medrese Gazi Isa-beg iz Novog Pazara. Pred prepunom salom program je učenjem Kur'ana otvorila profesorica kiraeta Tahmina Nazarova, nakon čega su se prelijepom izvedbom ilahija predstavile učenice gimnazije u Novom Pazaru.

     Posebnu ljepotu programu dale su Emina i Melida Imamović, studentice Univerziteta u Sarajevu.  Emina je, specijalno za ovu priliku, uz podršku učenica Medrese režirala i izvela izuzetno poučnu i interesantnu predstavu, poznatu kao hikaja o mladiću koji je u potoku našao jabuku, pojeo je pa se sjetio da mu ona nije halal te da treba potražiti njena vlasnika da bi mu je halalio. Predstava, kao i hikaja, završava se ženidbom mladića sa kćerkom vlasnika jabuke.

      Učešće u ovom programu uzele su i hor učenica Medrese koje su izvele nekoliko lijepih ilahija, nakon kojih je prof. Zumreta Aljković održala prigodno predavanje u čast mubarek mjeseca ramazana.

(http://www.islamskazajednica.org)