A+ A A-

Održana Skupština Medžlisa IZ Žepče

skupstina-zepce-iU subotu 23. februara 2013. Godine, u prostorijama Ferhat-pašine džamije u Žepču održana je redovna godišnja Skupština Medžlisa Islamske zajednice Žepče. Nakon uvodnih obraćanja predsjednika Izvršnog odbora i predsjedavajućeg Skupštine gosp. Armina Beće i glavnog imama h. Izet ef. Efendića, na sjednici Skupštine razmatran je i usvojen godišnji izvještaj o radu Izvršnog odbora za 2012. godinu sa općim smjernicama za rad u 2013. godini. Također, članovi Skupštine dali su saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2012. godine, završni račun za 2012. godinu i plan prihoda i rashoda za 2013. godinu. Za govornicu su izašli i uzeli učešća u raspravi delegati; Muhamed Moranjkić, Fejzo ef. Efendić, Suljo ef. Grabus, Mirsad Bajrić, Avdo Krehmić, Džemal Moranjkić.

Sjednici Skupštine prisustvovali su i svi glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, u čije ime se obratio mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj.

Sjednici Skupštine Medžlisa IZ Žepče prisustvovao je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, u pratnji sekretara muftiluka Edin ef. Kavazovića. U svom obraćanju muftija je pohvalio rad Izvršnog odbora Medžlisa IZ, zahvalio se članovima Skupštine na usvajanju godišnjih izvještaja, uputio niz konkretnih prijedloga i smjernica za rad Medžlisa Islamske zajednice Žepče u narednoj godini,( uspostavljanje specijalne stipendije pod imenom Abdul Vehab Ilhamija koja bi se dodjeljivala u Noći Kadra, zatim, kroz posebne fondove rehabilitirati poznate žepčake kao što su muderris Muftić ef. Ismet, hfz. Mahmud ef. Moranjkić, uspostava biblioteke pri medžlisu) te ponovo izdvojio i posebno naglasio 4 branda MIZ Žepče, a to su;

-promocija novih učača Kur'ana

-stipendiranje studenata i srednjoškolaca

-jedinstvena i centralizirana članarina

-uređenje i revitalizacija vakufa.

Takođe je podvukao i posebno pohvalio veliku odgovornost u Medžlisu prema administraciji uopće, te transparentnost u radu, kao i odlične međuljudske odnose unutar Medžlisa na svim nivoima.

U svečanom dijelu sjednice dodijeljena su priznanja za doprinos u radu i afirmaciji Islamske zajednice h. Ćazimu Huskiću, koje je uručio lično muftija, a takođe, uručeno je i priznanje h. Izetu Husejinagiću, džematliji iz džemata D. Golubinja, koji je na poslovima u džematskom odboru pomenutog džemata proveo preko 40 godina. Zbog bolesti, hadžija Izet nije bio prisutan, pa je predsjednik IO MIZ-e Žepče, Armin Beća, priznanje uručio Sulji ef. Grabusu, imamu džemata Donja Golubinja.

Dovu je proučio muftija, mr. Ejub ef. Dautović.

I.T.

  • skupstina-zepceskupstina-zepce