A+ A A-

U Sarajevo stigle prve ovogodišnje hadžije

Danas (01.11) je letovima na sarajevski aerodrom stigla prva grupa hadžija koji se ove godine Mekku i Medinu posjetili iz naše zemlje.

U jučerašnja dva leta stiglo je ukupno 400 hadžija koliko će stići i u današnja dva leta. Preostale hadžije će doći jednim letom sutra, 02. novembra, te jednim letom prekosutra, 03. novembra.

hadzije-pov-bih-10-2012-1

- U toku su pripreme za povratak hadžija 5. i 6. leta. Vodiči su dobili instrukcije da još jednom provjere da li su sve hadžije obavile Tavaful-ifade i Tavaful-veda, tako da ako to nisu učinili da to obavezno obave. Gužve u haremu koje su bile uobičajene u Haremu tokom bajramskih dana su već splasnule tako da će hadžije, zasigurno veliki broj njih, imati priliku da uživaju u ljepotama Harema i u ibadetu u Haremu Kabe, i pripremati se u predviđenim terminima kako bi mogli na vrijeme bez bilo kakvog kašnjenja krenemo prema Džiddi, a sa džidskog aerodroma da inšaAllah letimo prema Sarajevu, kazao je Nezim Halilović Muderis, rukovodilac Ureda za hadž pri Rijasetu IZ u BiH, za web-portal Zulhulejfa.ba.

Podsjećamo da je ove godine iz naše zemlje na hadž u organizaciji Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini otišli 1198 hadžija te da zbog opasne sigurnosne situacije u Siriji ove godine Ured za hadž nije organizirao odlazak na hadž kopnenim putem, dok su hadžije koje su na hadž otišle u organizaciji agencija Biss tours iz Zenice i Merkez oil iz Novog Travnika put do Medine i Mekke prešli kombiniranim kopnenim, zračnim i pomorskim rutama.