A+ A A-

Otvorena manifestacija „Lastavica 2012.“

Zenica, 10. 07. 2012. - Jučer je na Zeničkoj Musalli održana press konferencija povodom vjersko-kulturne manifestacije ''Lastavica 2012.'', na kojoj je predstavljen program manifestacije, koji će biti realiziran od ponedjeljka, 09. jula do nedjelje, 15. jula 2012. godine.

Na press konferenciji novinarima su se obratili: zamjenik predsjednika Organizacionog odbora manifestacije ''Lastavica 2012.'' mr. Jakub ef. Salkica, gosp. Muhamed Begagić, predsjednik pododbora za sport, gosp. Haso Karalić, predsjednik pododbora za tehnička pitanja i sekretar muftije zeničkog Edin ef. Kavazović.

lastavica-pres-2012-1

U okviru predstavljanja programa manifestacije ''Lastavica 2012.'' najavljeno je, između ostaloga, da će se u utorak 10. jula, u 19.00 sati, u atriju Sultan-Ahmedove Medrese u Zenici, održati  promocija knjige ''Vrijednosti učenja Kur'ana'' autora hfz. dr. Halila Mehtića, u četvrtak 12. jula, u 19.00 sati, u atriju Medrese bit će promovirana knjiga ''Bošnjak savetuje sultana'' autora mr. Fikret ef. Pašanovića, a u petak 13. jula planirana su dva programa, ''Večer Kur'ana i ilahija'' u Brizniku i ''Večer hafiza Kur'ani kerima'' u Vrandučkoj Tvrđavi, u okviru koje će biti predstavljene tri porodice hafiza: porodice Šahinović, Efendić i M'walidi. Centralni program manifestacije bit će održan na platou Lastavica, u nedjelju 15. jula, uz lastavičke poruke muftije zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića i dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Zuhdije Adilovića.

I na ovogodišnjoj Lastavici biti dodijeljena lastavička priznanja koja je ustanovio muftija zenički:

Priznanje ''Sultan Mehmed Fatih'' koje se dodjeljuje osobama koje su dale poseban doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine u vrijeme agresije 1992-1995. godine za 2012. godinu  bit će dodijeljeno gosp. Muhamedu Begagiću.

Priznanje ''Kulin Ban'' koje se dodjeljuje za doprinos na polju opće-korisnih društvenih aktivnosti za 2012. godinu bit će dodijeljeno gosp. Bedrudinu Salčinoviću.

Priznanje ''Lastavička Plaketa'' koje se dodjeljuje za doprinos u organizaciji vjersko-kulturne manifestacije ''Lastavica'' za 2012. godinu bit će dodijeljeno gosp. Rasimu Spahiću, vlasniku i direktoru Radija ''BM'' Zenica.

Priznanje ''Lastavička Povelja''  koje se dodjeljuje za doprinos u afirmaciji vjere, kulture i tradicije muslimana za 2012. godinu bit će dodijeljeno prof. dr. Zuhdiji Adiloviću, dekanu Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.