A+ A A-

Bužim dobio još jednog hafiza

Autor: Haris Veladžić

U nedjelju, 17. juna, 2012. godine, džemat Zaradostovo, Mežlis Islamske zajednice Bužim, bio je mjesto nesvakidašnjeg događaja, a povod za to je bila promocija četvrtog bužimskog hafiza, Dževada ef. Šahinovića. U prelijepom ambijentu džamije u Zaradostovu okupio se veliki broj vjernika koji su svojim prisustvom pokazali da Krajišnici itekako cijene Božiju riječ, ali i njene čuvare. Nakon podne-namaza prisutnima se u svojstvu domaćina obratio glavni imam MIZ Bužim, Mehmed ef. Harčević, koji je poselamio prisutne i u ime Medžlisa im izrazio dobrodošlicu. Nakon toga, bihaćki muftija, Hasan ef. Makić je uz čestitke novom hafizu upoznao prisutne sa tendencijom rasta broja hafiza u poslijeratnom periodu. Dokaz tome, istekao je muftija, jesu i hafizi koji su se tog, za Krajinu posebnog dana, našli u Bužimu. Naime, njih dvanaest, iz Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Cazina, Bihaća je svojim milozvučnim glasovima prisutne počastilo prelijepim učenjem odlomaka iz Kur’ana Časnog. Iza kur’anskih poruka koje su uputili hafizi svojim učenjem, uslijedilo je obraćanje izaslanika reisu-l-uleme, fetva-i emina, prof. dr. Enesa Ljevakovića, koji je iskazao svoju radost zbog činjenice da je naša Bosna svakim danom bogatija sa čuvarima Allahove knjige. “Velika je čast ali i odgovornost biti musliman, a posebna čast među muslimana pripada hafizima, jer na čelu silsile hafiza stoji Muhammed, a.s.. Ova svečenost i ovi naši hafizi, to su naše svjetiljke iz kojih sija Kur’an sa svojom svjetlošću.  Iskazujući počast hafizima, mi ustvari iskazujemo počast Kur’anu” – poručio je prof. Ljevaković. Nakon ovih nadahnutih poruka, uslijedio je najsvečaniji dio svečenosti: odijevanje hafiza u hafisku odoru, koju je za ovu priliku pripremio Medžlis IZ Bužim, te uručivanje hafiske diplome, koju je novom hafiz uz tekbire uručio prof. Ljevaković.

Porodica Šahinović – ponos Bužima

Posebnu draž ovom događaju daje činjenica da novi hafiz, Dževad ef., dolazi iz porodice koju ponajviše krasi ljubav prema islamu. Sva četvorica braće Šahinović su završili medresu, dva starija brata hafiza Dževada, Sead i Suad su već hafizi, a i četvrti brat, Senad je na tom putu. Najstariji brat, hafiz Sead ef. Šahinović, svršenik je Gazi Husrev-begove medrese, a trenutno radi kao imam u džematu Janjići, Medžis IZ Zenica. Hifz je polagao u periodu od 9. do 17. septembra 1999. godine, pred sedmočlanom Komisijom Rijaseta, a u hafiza je promoviran 6. oktobra 1999. godine u Ensar džamiji u Zenici.

Hafiz Suad ef. Šahinović je također svršenik Gazi Husrev-begove medrese i Fakulteta islamskih nauka. Hifz je položio pred Komisijom Rijaseta 15. oktobra 1989. godine, a hafiska dova je proučena 26. oktobra 1989. godine u Begovoj džamiji u Sarajevu. Hafiz Suad trenutno radi kao profesor kiraeta u Cazinskoj medresi.

Hafiz Dževad ef. Šahinović je najmlađi brat iz porodice Šahinović. Završio je medresu Džemaludin Čaušević u Cazinu, a po završetku medrese se zapošljava kao imam, hatib i muallim u džemat Zaradostovo, MIZ Bužim, gdje i danas radi. Hafiz Dževad je prepoznatljiv po svojoj blagosti, susretljivosti i primjer je insan koji služi svojoj vjeri i svome narodu, i kako njegovi prijatelji kažu: “Kako li je samo lijepo kada tako veličanstvena titula pripadne čovjeku koji je posebno zaslužuje.” Hifz je polagao pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH u periodu od 21. maja do 04. juna 2012. godine. Oženjen je s Alma-hanumom, također svršenicom Cazinske medrese, s kojom ima dva sina. Muhaffiz mu je bio njegov brat, hafiz Suad. Hafiska dova je proučena 17. juna 2012. godine u džamiji Zaradostovo.  

hafiska-porodica-sahinovic

Braća Šahinović, hafizi: Sead, Dževad i Suad