A+ A A-

Pričom o vehabijama "pokriva " se otimanje imovine

alija-tabakovic-aNa matrici laži i obmana prema kojoj je "laž srpski državni interes", kako je to svojevremeno verificirao nominalni srpski kralj laži Dobrica Ćosić, prije dva dana putem beogradskih medija oglasio se i samoproglašeni ekspert za terorizam i savjetnik  predsjednika RS Darko Trifunović.

Naručeni tekstovi

Uz izmišljenu tvrdnju da je srebreničko selo Sase "leglo radikalnog vehabijskog pokreta", Trifunović je ustvrdio da mještani (Srbi, op. a.) Sasa "često viđaju vehabije u grupama" te da postoje podaci da se u "zabačenim područjima obučavaju za terorističke akcije"!?

- Sase su nekada bile bošnjačko selo, ali tamo Bošnjaka više skoro da nema. Vratilo se bilo nekoliko žena, koje su tamošnji monasi iz manastira stalno napadali, a neke i šamarali  i one su morale otići. Sva priča o vehabijama i nekakvim teroristima u službi je zaštite otimanja bošnjačke imovine te imovine Islamske zajednice, koju provodi Srpska pravoslavna crkva u sprezi s aktuelnom politikom RS. Naime, za potrebe infrastrukture manastira u Sasama, sa zemljom su sravnjeni i džamija i pripadajući joj harem sa svim nišanima - objasnio nam je pozadinu izmišljanja terorista u selu Sase Alija Tabaković, predsjednik Medžlisa IZ Srebrenica.

Da bi se osujetile tužbe IZ i protesti kod međunarodnih organizacija zbog nečuvenog kršenja ljudskih prava Bošnjaka u ovom djelu manjeg bh. entiteta, zvanične strukture RS, tvrdi Tabaković, svaki čas putem naručenih tekstova u beogradskim medijima, a uz pomoć takozvanih eksperata koje plaća Vlada u Banjoj Luci, plasiraju priču o vehabijama.

Četničke orgije

Inače, manastir u Sasama, čija je gradnja u završnoj fazi, trenutno je, tvrde Srebreničani, mjesto gdje se nerijetko kao gosti mogu prepoznati egzekutori srebreničkih Bošnjaka iz 1995. godine.

- Ovaj manastir služi svemu, samo ne vjeri i molitvi. Pričom o vehabijama traži se akcija zvaničnih organa RS, koja za posljedicu treba imati progon muslimana iz svih sela u okolici Sasa. Poznati počinioci ratnih zločina u Sasama iz 1992. i iz 1995. godine još su na slobodi. U Sasama je okupljalište aktivista pročetničke organizacije "Obraz", pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta te nekadašnjih čuvara zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Nerijetko, u ovom selu se priređuju četničke orgije, koje redovno završavaju pucanjem iz automatskog oružja, a ponekad i međusobnom tučom - navodi Zulfo Salihović, zamjenik predsjednika Organizacije Demobilisanih boraca Srebrenica.

Obavijest ambasadama

O kršenju ljudskih prava muslimana u rejonu sela Sase te uzurpaciji njihove imovine od SPC-a, Medžlis IZ Srebrenica putem Muftijstva tuzlanskog ovih dana će obavijestiti sve relevantne strane ambasade u BiH i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Nestale gruntovne knjige!

- Upravo zbog otimanja vakufske imovine u korist manastira u Sasama te imovine jednog broja tamošnjih Bošnjaka, u Srebrenici su, niko ne zna na koji način, nestale i gruntovne knjige za selo Sase. Urađeno je to u vrijeme kada je započela gradnja manastira i muslimansko mezarje skupa sa džamijskim temeljima sravnjeno je sa zemljom - upozorava Alija Tabaković.

(www.avaz.ba