A+ A A-

Obilježena godišnjica tekije Mesudije u Kaćunima

U povodu dolaska proljeća (Sultani nevroz) i godišnjice otvorenja ove ustanove u utorak veče (20.3.2012.) u tekiji Mesudiji u Kaćunima nadomak Busovače upriličen svečani program. Brojnim vjernicima koji su prisustvovali ovoj svečanosti obratili su se travnički muftija Nusret ef. Abdibegović, mostarski h Seid ef. Smajkić i zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić.

„Čovjek se pred Uzvišenim Allahom obavezao čuvati zemlju, raditi na njoj a ona se obavezala davati i rađati plodove, stoga su ovakve svečanosti, ispunjene duhovnošću, obnova starog ugovora između čovjeka i zemlje", istakao je muftija Abdibegović.

Tumačeći nužnost izgradnje i jačanja međusobnih odnosa u svom obraćanju muftija Smajkić je prisutne podsjetio na težak položaj Bošnjaka u Mostaru. „Želim vas podsjetiti na činjenicu koliko su Bošnjaci u Mostaru trpili i ulagali napora da tokom agresije humanitarna pomoć dođe do vas, da dođe do gladnog naroda u Bosni. Stoga nikome ne smije biti svjedno hoćeli Mostar biti hrvatski stolni grad ili grad svih njegovih naroda i građana. Mi ćemo uraditi koliko možemo, ali se nadam da će nam se u tom naporu pridružiti i svi savjesni građani ove zemlje. Svaka drugačija režija koja se sprema za Mostar je civilizacijski sunovrat", zaključio je muftija Smajkić.

1-mart-eg-sve-van-2012-3

Zamjenik reisu-l-uleme hafiz Spahić je u svom govoru podsjetio kako je podjednako važno očuvanje i duha, o kojem je govorio muftija Abdivbegović i zdravog ljudskog dostojanstva. „Ako izgubimo Mostar Sarajevo će biti potpuno okupirano. Jednu granicu već imamo na Kozjoj ćupriji. Zato podržavam apel muftije Smajkića da pomognemo tim ljudima, da Mostar ostane normalna grad. Nemojte puno očekivati od politike jer Bošnjački narod nikada u povjesti nije bio poniženiji kao danas", ustvrdio je hafiz Spahić.