A+ A A-

Doboj: Izgrađena nova džamija u Lukavica Rijeci

U subotu, 3. marta 2012. godine, u džematu Lukavica Rijeka, Medžlis Islamske zajednice Doboj, organizirana je svečanost povodom obilježavanja "Dana Oblića" - sjećanja na 4. mart 1994. godine, kada je oslobođeno brdo Oblić iznad Lukavica Rijeke, te povodom završetka građevinskih radova na novoj džamiji u ovom džematu.

luk-rijeka-02-2012-1

Vrijedne džematlije ovoga džemata gradnju džamije počeli su prije četiri godine, jer je stara džamija dotrajala. Ovih dana privedena je kraju gradnja džamije sa dvije munare od 42 metra visine, sa kupolama pokrivenim bakarnim limom, te prostorom za klanjanje površine 500 metara kvadratnih.

Svečanosti u Lukavica Rijeci prisustvovale su brojne zvanice na čelu sa muftijom zeničkim mr. Ejub ef. Dautovićem i glavnim imamom MIZ Doboj mr. Bajrom ef. Džafićem. Svečanosti su prisustvovali i glavni imam MIZ Gračanica Smajo ef. Mustafić, glavni imam MIZ Stolac Suad ef. Mujakić, imami sa područja medžlisa IZ Doboj, Gračanica, Kakanj i Kiseljak, predsjednik IO MIZ Doboj gosp. Murvet Bajraktarević, te brojne džematlije džemata Lukavica Rijeka i okolnih džemata.

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svom obraćanju čestitao je vrijednim džematlijama džemata Lukavica Rijeka na izgradnji nove džamije i jedinstvu i slozi koji su evidentni u ovom džematu. Muftija je upozorio da nikada ne smijemo zaboraviti ono što nam se dogodilo u periodu od 1992. do 1995. godine, prije svega zbog naših šehida, te ukazao na važnost jačanja vjerskog i nacionalnog identiteta i ljubavi prema domovini Bosni i Hercegovini.

  • 0101