A+ A A-

Edukativna radionica za imame iz Donjeg Vakufa

donji-vakufAktivnosti na projektu specijalističke doedukacije muallima iz oblasti psihologije i didaktike, a koje su pod pokroviteljstvom Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ, su nastavljene 07. februara  2012. godine na zadovoljstvo imama MIZ Donji Vakuf.  Radni seminar je u 10:00 h otvorio glavni imam Esad ef. Slipac pohvalivši ovaj projekat i pozvavši sve učesnike da se aktivno i radno uključe u cijeli tok radionice. Voditelj radionice, Adis ef. Sultanović je u uvodnom dijeli poselamio prisutne i objasnio im tok i cilj radionice, te ih upoznao sa osnovnim vrijednostima nastavnog procesa u mektebu. Nakon toga su učesnici ukratko predstavili sebe i svoj rad u mektebu.

Moramo istaći da je ovaj metodološki pristup atmosferu učinio još ljepšom i primjetna je bila značajna usredotočenost učesnika u radionici. Poslije toga se prešlo na formiranje dvaju grupa i njihovih vođa. Grupe su dobile zadatke iz psihologije i didaktike i određeno vrijeme u kojem su trebali da grupnim radom odgovore na iste. Voditelj radionice je stručno i savjetodavno djelovao i podjednako vodio koordinaciju da rezultati budu objektivni, stručni i što jasniji. Prva grupa je tretirala proces učenja, zaboravljanja i motivacije u nastavi, a druga grupa je radila na didaktičnom pitanju oblici rada i metode rada u mektebu. Vođe grupa su naposljetku izložili radove i prezentirali svima svoje zadatke. Primjetna je bila velika angažiranost imama da se metodološki predstavi stvarna slika mekteba u koji dolaze djeca koja idu u korak sa vremenom. 

Imami su naučnim i iskustvenim putem vrlo kvalitetno analizirali trenutno stanje mekteba te ujedno iskoristili diskusiju da prošire vidike na tom polju. Na kraju je edukator sa učesnicima sumirao postignute rezultate koji su ohrabrujući. Istaknuta je potreba prisnije saradnje sa roditeljima kako bi se poboljšala dolaznost djece na pouku. Imami su se također pozitivno odredili prema ovakvom obliku rada te su uputili poruku nadležnim da je ovo pravi korak ka boljoj poziciji imama i mekteba na prostorima Rijaseta IZ u BiH. 

Na kraju ovog pregleda ne možemo a da se ne zahvalimo, glavnom imamu, Esad ef. Slipcu koji je bio dobar domaćin i dao nesebičan doprinos u realizaciji ovog velikog projekta edukacije muallima.

Adis Sultanović