A+ A A-

CEI Nahla: Obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije

cei-nahla-tolerancija-2011Povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, Centar za edukaciju i istraživanje Nahla organizira niz aktivnosti s ciljem poticanja na otvaranje dijaloga u našoj zajednici i preispitivanja spremnosti svakog od nas da prihvatimo toleranciju kao način življenja i djelovanja u pluralnom društvu.

Tako će u srijedu, 16. novembra 2011. biti organizirane sljedeće aktivnosti:

16.00 h - Otvaranje izložbe "STEREOTIPIZIRANJE MUSLIMANKE U MEDIJIMA" na kojoj će biti predstavljene naslovnice časopisa, ilustracije i članci koji prikazuju tendenciju mas-medija ka negativnom predstavljanju islama u javnosti.

16.00-19.00 h - Razgovor jedan na jedan s muslimankama koje nose maramu: posjetitelji će imati priliku u direktnom razgovoru na principu iznajmljivanja sugovornika saznati zašto muslimanke nose maramu, šta je utjecalo na njihove izbore i dobiti odgovore na druga pitanja koja ih zanimaju o životnom stilu muslimanki.

19.00 h - Panel-diskusija: TOLERANCIJA - IDEMO LI JEDNOSMJERNOM ULICOM? na kojoj će biti riječi o  pokrivanju muslimanki kao ženskom ljudskom pravu, te uzajamnoj toleranciji kao neophodnosti u pluralnom društvu.

Uvodničari u ovu diskusiju bit će:

- Mr. Đermana Šeta, magistrica religijskih studija i voditeljica istraživačkog odjela u CEI Nahla. Đermana Šeta je autorica knjige „Zašto marama" koja otvoreno govori o bosanskohercegovačkoj muslimanki i njenom životu i radu pod maramom, te dilemama i problemima koje marama nosi u samoj muslimanskoj zajednici i van nje. Glavna područja interesovanja su joj rodna pitanja u religiji, ljudska prava i građanski aktivizam.

- Mr. Davor Marko, magistar ljudskih prava i demokratije i  jedan od vodećih balkanskih stručnjaka za pitanja kulture, religije i komunikacija. Davor Marko je autor knjige "Zar na Zapadu postoji neki drugi Bog?", koja tematizira problem medijskog izvještavanja o islamu. U fokusu njegovog istraživačkog rada je odnos medija prema različitostima, tretman manjina i religije u medijima, izvještavanje medija o ljudskim pravima, kao i (zlo)upotreba medijskog jezika i stereotipa u izvještavanju o "drugom".

(www.nahla.ba)