A+ A A-

Dani Muhameda Tajiba Okića

tajib-okicU Gračanici, rodnom gradu Muhameda Tajiba Okića, 23. i 24. septembra biće održana manifestacija pod nazivom „Dani Muhameda Tajiba Okića". Nakon nučnog skupa održanog prošle godine u Sarajevu, ovo će biti drugi po redu program posvećen velikom naučniku, jedinstvenom čovjeku i uzoru mnogima.

Muhamed Tajib Okić rođen je u Gračanici 1902. godine. Sin je Mehmed Teufik efendije Okića, člana Ulema-i medžlisa i naibu-reisa, također  velikog učenjaka i čovjeka. Muhamed Tajib Okić se školovao u Gračanici, Sarajevu, Parizu i Istanbulu. Govorio je šest stranih jezika, objavljivao je radove na četiri strana jezika. Njegova uža specijalnost bio je hadis i sira, ali je odlično poznavao tefsir, fikh i povijest islama. Svoju akademsku karijeru počeo je 1949. godine na Teološkom fakultetu Univerziteta u Ankari, potom u Konyi i Erzurumu. U vrijeme kada su sve vjeske škole svih nivou bile zatvorene u Turskoj on počinje raditi na oživljavanju islamskih nauka i vraćanju akademskog digniteta tim naukama. Njegov predani rad svrstava ga u red četvorice ljudi najzaslužnijih za uspjeh i razvoj današnje Turske. Na vlastiti zahtjev ukopan je u Sarajevu, na gradskom groblju Bare.

U okviru manifestacije „Dani Muhameda Tajiba Okića" u petak, 23. Septembra, biće klanjana džuma i proučena hatma dova u džamiji u izgradnji na Hajdarevcu, za koju postoji inicijativa da se zove po profesoru Okiću. Nakon hatma-dove biće svečano predstavljena Ulica Muhameda Tajiba Okića u neposrednoj blizini džamije, a potom i obilazak grada. Isti dan u 19.00 sati biće organiziran kulturno-umjetnički program u Bosanskom kulturnom centru u Gračanici.

U subotu, 24. septembra u zgradi općine Gračanica biće upriličen zvanični susret nsčelnika općina Mustafa Kemal-paša i Gračanice na kojem će se razgovarati o saradnji i bratimljenju dvaju općina. U 9.30 sati planirano je polaganje cvijeća i čenje Fatihe na spomen obilježju šehidima ovog grada, a potom u 10.00 sati počinje međunarodni naučni skup pod nazivom „Znanstveni rad Muhameda Tajiba Okića".

Organizatori manifestacije su Općina Gračanica, Ured muftije tuzlanskog i Medžlis Islamske zajednice Gračanica.