A+ A A-

Sandžak: Nastavak borbe za islamsku vjeronauku

Novi_Pazar-izdalekaU povodu novog talasa terora srpskog režima nad muslimanima u Srbiji, koji se ogleda u novom isključenju grupe vjeroučitelja islamske vjeronauke sa nastave u režiji Ministarstva vjera i dijaspore i Ministarstva nauke i prosvjete, glavni muftija Muamer ef. Zukorlić održao je sastanak sa glavnim imamima i predsjednicima medžlisa, kao i predstavnicima Udruženja vjeroučitelja Islamske zajednice.

Na sastanku je ovakvo ponašanje ocijenjeno kao nastavak obračuna sa Islamskom zajednicom i njenim pripadnicima sa ciljem nametanja političke volje beogradskog režima.

Na sastanku je zaključeno da se zatraži od Bošnjačkog nacionalnog vijeća hitno zakazivanje Sveopćeg bošnjačkog sabora radi zauzimanja bošnjačkog nacionalnog stava po pitanju nastavka terora nad Bošnjacima i muslimanima ovog prostora.

Osuda stigla i od nastavnika islamske vjeronauke

Istim povodom, u subotu, 10. septembra, se saopćenjem za javnost oglasilo i Udruženje nastavnika islamske vjeronauke. U ovom saopćenju se kaže:

- Udruženje nastavnika islamske vjeronauke najoštrije osuđuje novi talas obračuna sa vjeroučiteljima Islamske zajednice od strane Ministarstva vjera i dijaspore i Ministarstva nauke i prosvjete Republike Srbije.

Ministarstvo vjera i dijaspore predstavlja leglo šovinizma prema islamu i muslimanima, kao i drugim nesrpskim zajednicama. Ministarstvo prosvjete je prihvatilo status sredstva u rukama Ministarstva vjera i dijaspore sa ciljem brutalne diskriminacije nad pripadnicima Islamske zajednice.

Tražimo od predsjednika Republike Srbije i predsjednika Vlade Srbije poduzimanje hitnih mjera u cilju zaštite prava muslimana na islamsku vjeronauku u skladu sa Ustavom i zakonima.

Smjenom vjeroučitelja islamske vjeronauke i dovođenjem na njihovo mjesto režimu podobnih očito ima za cilj pokrštavanje islamske vjeronauke, što je jedan od pravoslavnih projekata Ministarstva vjera i dijaspore.

Od Mešihata Islamske zajednice u Srbiji tražimo da zauzme šerijatski stav i izda adekvatnu fetvu po pitanju duhovne validnosti islamske vjeronauke u postojećim okolnostima.

Ukoliko u roku od sedam dana državni organi ne isprave ovu nepravdu, Udruženje nastavnika islamske vjeronauke će pozvati pripadnike islama na građansku neposlušnost i presijecanje glavnih saobraćajnica na području Sandžaka, stoji u saopćenju za javnost Udruženje nastavnika islamske vjeronauke koje je potpisao dr. Hajrudin Balić.

(www.islamskazajednica.org)