A+ A A-

Obnovljeno Narodno vijeće Sandžaka

U povodu novog talasa nezakonitih isključenja vjeroučitelja islamske vjeronauke iz procesa nastave, što predstavlja nastavak diskriminacije i represije nad Bošnjacima i muslimanima u Srbiji, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr. Mevlud Dudić sazvao je hitno zasjedanje Svebošnjačkog Sabora Sandžaka.

sss-sep-2011-1

Sabor je održan u nedjelju, 11. septembra 2011. godine, u Novom Pazaru.

Pored članova BNV-a (Bošnjačkog nacionalnog vijeća), Svebošnjački Sabor čine predsjednici i direktori bošnjačkih političkih, kulturnih, obrazovnih i drugih organizacija i institucija, kao i predstavnici najviših tijela Islamske zajednice.

sss-sep-2011-1

Na Drugom zasjedanju Svebošnjačkog Sabora Sandžaka usvojene su dvije deklaracije i to:

D  E K  L  A R  A  C I  J  A

O DISKRIMINACIJI U SANDŽAKU

I

Diskriminacija u Sandžaku prisutna je u svim sferama života u formi državnog terora.

II

Režimska agresija na Islamsku zajednicu organizirana je sa ciljem urušavanja osnovnog stožera opstanka Bošnjaka u Sandžaku.

III

Napad na islamsku vjeronauku od strane Ministarstva vjera i dijaspore i Ministarstva nauke i prosvjete sprovodi se sa ciljem pravoslavizacije muslimanske djece.

Od Mešihata Islamske zajednice tražimo da pristupi donošenju fetve o vjerskoj validnosti vjeronauke u postojećim okolnostima. Djelovanje nadležnih ministarstava, školskih uprava i direktora škola protiv islamske vjeronauke neprijateljski je čin prema pripadnicima bošnjačkog naroda.

IV

Vakufska imovina, posebno zemljište, svetinja su i osnov očuvanja duhovnog i kulturnog identiteta Bošnjaka Sandžaka.

V

Osporavanje legaliteta Bošnjačkog nacionalnog vijeća od strane režima sastavni je dio režimskog programa sa ciljem slabljenja i eliminacije bošnjačkog utjecaja i postojanja u Sandžaku. Zato dajemo punu podršku rukovodstvu BNV na putu očuvanja i afirmacije bošnjačkih nacionalnih vrijednosti.

VI

Opstrukcija akreditacije Internacionalnog univerziteta ima za cilj vraćanje bošnjačke djece i omladine u mrak neznanja sa ciljem daljeg porobljavanja pojedinačne i kolektivne svijesti. Internacionalni univerzitet predstavlja glavni stub slobode i razvoja na području Sandžaka.

VII

Diskriminacija nad Bošnjacima kroz politiku zapošljavanja u državnim organima i javnim ustanovama na stepenu je brutalnosti i bezobzirnosti bez presedana, što predstavlja poruku nepoželjnosti bošnjačkog naroda u Srbiji.

VIII

Privredna diskriminacija u Sandžaku obuhvata sve građane bez obzira na vjersku i etničku pripadnost. Do promjene ovog stanja solidarnost i humanost među građanima neminovni je način preživljavanja.

IX

Brutalne kampanje prorežimskih političkih organizacija i medija u Sandžaku imaju za cilj izazivanje straha kod građana kako bi se malobrojna grupa podanika režima uvećala.

X

Od nedležnih međunarodnih institucija tražimo da hitno poduzmu mjere zaštite građana Sandžaka od diskriminacije.

XI

Ukoliko režim hitno ne promijeni ponašanje, nužno je pripremiti građane na opću građansku neposlušnost i masovne proteste.

XII

Od Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti tražimo da pristupi izradi programa nacionalnog opstanka bošnjačkog naroda.

  

D  E K  L  A R  I  C I  J  A

O NARODNOM VIJEĆU SANDŽAKA

I

Svebošnjački Sabor Sandžaka preimenuje se u Narodno Vijeće Sandžaka.

II

Narodno Vijeće Sandžaka ima Predsjedništvo Vijeća i Izvršno vijeće.

III

Predsjedništvo Narodnog Vijeća Sandžaka čine: predsjednik, dva potpredsjednika, sekretar i predsjednik Izvršnog vijeća.

IV

Na mjesto predsjednika Narodnog Vijeća Sandžaka imenuje se Džemail Suljević. Za potpredsjednike: dr. Admir Muratović i Hazbija Kalač. Za sekretara Hedija Škrijelj i za predsjednika Izvršnog vijeća Sead Šaćirović.

V

Predsjedništvo Narodnog Vijeća Sandžaka obavezno je pripremiti Statut Narodnog Vijeća Sandžaka u roku od 60 dana.

VI

Narodno Vijeće Sandžaka je najviše predstavničko tijelo građana Sandžaka, koje će ravnopravno zastupati interese građana u zemlji i inostranstvu.

VII

Adekvatan broj članova Narodnog Vijeća Sandžaka popunjava se iz redova pripadnika srpskog i crnogorskog naroda i ostalih.

VIII

Narodno Vijeće Sandžaka će poduzeti sve potrebne radnje za otvaranje predstavništava Sandžaka u Briselu, Vašingtonu, Istanbulu i Sarajevu.

 

(www.islamskazajednica.org)