A+ A A-

Bihać dostojno obilježio 27. noć Ramazana

U najboljim trenucima se dešavaju najplemenitije i najljepše stvari. Noć bolja od hiljadu mjeseci se traži, iščekuje i obilježava na najljepši i najbolji način. Tako je bilo za 27. noć mjeseca Ramazana u najljepšem gradu Bihaću na najljepšoj bosanskohercegovačkoj rijeci Uni. U dvrorištu Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, pod vedrim nebom i u veoma mirnom i spokojnom okruženju više od šest stotina vjernika i vjernica je probdjelo cijelu noć klanjajući namaz, učeći i slušajući Kur'an, slušajući poruke ueme i gledajući različite multimedijalne sadržaje.

Sve je počelo klanjanjem jacije i teravih namaza. Student Islamskog pedagoškog fakulteta Edin Fajković je birao posebne ajete, a Allah mu je dao predivan glas, tako da nije ostavio ravnodušnim sve one koji su klanjali iza njega tu veče. Potom je usljedilo učenje Kur'ana Sinanudina ef. Bajrića, jednog od najpoznatijih Krajiških učača časne Knjige. Voditelj programa prof. Senaid Haskić je najavio sadržaj programa i nakon toga su se nizali noćni namazi, kojeg je između ostalog predvodio hafiz Abdurrahman ef. Osmanović, prvi Bihaćki hafiz nakon dugo godina i Adis ef. Skalić, jedan od najaktivnijih imama Bihaćkog medžlisa.

Bihac-noc-kadra

Krajiška ulema je, kao i uvijek, bila uz svoj narod. Oko pola dva poslije pola noći prisutnima se obratio prof. dr. Muharem Štulanović, dekan IPF-a,  koji je izrazio neizmjernu radost što je Islamski pedagoški fakultet domaćin ovakvim zbivanjima, gdje se muslimanska omladina okuplja na pravim okupljalištima i provodi svoje vrijeme u najkorisnijim stvarima. Istakao je značaj istigfara (traženja oprosta od Allaha, dž.š.) i svrstao riječ „estagfirullah - Allahu, oprosti mi" u „magične riječi" koje čine čuda u ljudskim životima, ako se ovim riječima istinski i iskreno posvetimo.

Oko pola tri vjernicima i vjernicama se obratio prof. Suad ef. Mahmutović, profesor u medresi Džemaludin ef. Čaušević, koji je govorio o blagodatima mjeseca Ramazana, a posebno o tome kako se čovjekova energija i entuzijzam povećaju u dobrim djelima i aktivnostima. Tu energiju, poručio je prof. Mahmutović, treba iskoristiti i nakon Ramazana.

Na kraju samog programa obavljen je vitr namaz, a potom i dova. Zatim je uslijedio ezan za sabah namaz. Nakon sabah namaza svi su prilazili naprijed da čestitaju i zahvale organizatorima; Islamskom pedagoškom fakultetu, udruženju „Život" Bihać i ženskoj edukativnoj organizaciji „Iskre", koji već tradicionalno, na poseban način, obilježavaju ovu mubarek noć. Organizaciju su pomogli i Bihaćko muftijstvo i Medžlis IZ-e Bihać, kao i mnogi ljudi dobre volje.

Iskrene dove upućujemo za sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da ova noć ostane „Noć za pamćenje" po svemu što se moglo i vidjeti i čuti.

N. Horozović