A+ A A-

Uvredljivi grafiti u Prijepolju

U povodu uvredljivih grafita koji se već duže vremena nalaze ispisani na jasno vidljivim mjestima u opštini Prijepolje  Centar za zaštitu ljudskih prava i tolernaciju - Polimlje objavljuje 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST 

Nakon hapšenja ratnog zločinca Ratka Mladića, Srbija je nakon dužeg vremena pokazala da joj je satalo da ispoštuje zakon i pravdu i odlučno krene putem demokratizacije društva i uvažavanja različitosti.

Žao nam je što je multietničnost opštine Prijepolje narušena uvredljivim grafitima sa porukama na jasno vidljivim mjestima u Prijepolju i ogromnim  slovima ispisane poruke;

„SVI SMO MI RATKO"  kao i poruka „HVALA TI RATKO"  i poruka „RATKO MLADIĆ  HEROJ"

grafiti-prijepolje-2

Žao nam je što se u Prijepolju u kojem se  vrlo često govori o tolernaciji i suživotu nadležene ustanove nisu udostojile da pomenute grafite prekreče i time pošalju poruku da vode računa o uvažavanju različitosti i suživota.

Kakva je poruka za Bošnjake koji žive u Prijepolju ako se pomenuti zločinac veliča kao heroj?

Da li su moguće zdrave demokracijske promjene ukoliko se  pojedinci i skupine i dalje zahvaljuju ubici nedužnih civila, djece, žena?

grafiti-prijepolje-2

Da li su ubistva nedužnih ljudi, žena i djece herojstva za koje je potrebno pisati džinovske grafite pred očima kulturne, nacionalne, vjerske javnosti i različitosti a da se pri tome ne vodi računa o onima koji pripadaju narodu koji je preživio genocid pod direktivom Haškog optuženika Ratka Mladića?

Kakva se poruka šalje drugima o Prijepolju u kojem su shodno grafitima građani podjeljeni na one koji su Ratko i na one koji to nisu!?

Ne želimo da vjerujemo da se u procesu demokratizacije društva u Srbiji ljudi djele na zločince i na žrtvu, ne želimo vjerovati ali nas okruženje u to uvjerava.

Želimo da vjerujemo da su pomenuti grafiti ispisani od strane pojedinca a nikako skupine ali isto tako nije uredu da ti grafiti toliko dugo vremena stoje predo čima cijele javnosti a da se niko od prestavnika vlasti, političkih pratija, nevladinih organizacija nije oglasio po ovom pitanju.

Ovim putem apelujemo na nadležene organe da u što kraćem roku prekreče pomenute grafite i time pošalju poruku javnosti i Bošnjacima da je to bilo djelo nesavjesnog pojedinca i da je Prijepolje i dalje sredina zajedničkog suživota i međusobnog uvažavanja i poštivanja različitosti.

grafiti-prijepolje-3

Zar je potrebno da pored spomenika nedužno otetim i ubijenim Bošnjacima u Štrpcima, pisati grafite sa porukama veličanja zločinca i Haškog optuženika Ratka Mladića i time slati poruku da za Bošnjake nema mjesta u Prijepolju.

Jasno nam je da se prošlost ne može promjeniti ali isto tako nije dobro veličati crne stranice istorije i veličati ih na štetu društva i zajednice kojoj neko pripada.

Apelujemo nadležnim ustanovama da u što kraćem vremenu prekreče grafite i time se izvine Bošnjacima za nesavjesno ponašanje pojedinaca a sve u cilju nastavka  kvalitetnog i harmoničnog suživota u Prijepolju. 

Izvršni direktor centra

Alen R. Duraković