A+ A A-

Vrhovni muftija apelira na države EU: „Novac nije sve"

Rijasetov web portal prenosi intervju koji je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić dao austrijskoj katoličkoj novinskoj agenciji. 

-Bosanski reisu-l-ulema podvlači značaj Evropske unije kao projekt pomirenja; priznanje Otto von Habsburga; „Radi se o produbljenom saosjećanju, više bižih međuljudskih odnosa, više tolerancije. 

Beč, 15. 07.2011. (KAP) Evropa se u svjetlu aktuelne borbe za pomoć za zadužene države mora smjesta prisjetiti toga da „novac nije sve". To je vrhovni muftija Bosne i Hercegovine, reisu-l-ulema Mustafa Cerić, naglasio u petak u jednom intervjuu za „Kathpress". „Zašto Evropska unija uopšte postoji? Naravno, samo iz jednog jednostavnog razloga: Kako bi se omogućilo pomirenje", kaže duhovni vođa  osam miliona muslimana u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i bosanskoj dijaspori u Evropi, Americi i Australiji. 

Cerića je u Beč pozvala porodica Habsburg, gdje sudjeluje u komemoraciji Otto von Habsburgu. Već u četvrtak je učestvovao u međureligijskoj abrahamskoj molitvi za spomen umrlim u crkvi Kapuzinerkirche. 

reis-bec-juli-2011-2

Cerić je tu pred kovčezima od Otto i Regine von Habsburg pročitao tekst kojeg je reisu-l-ulema iz Sarajeva, Džemaludin Čaušević, napisao prije više od 100 godina u počast caru Franzu Josephu. Austrougarski monarh je 1882. uveo službu reisu-l-uleme za Bosnu. Cerić je dvanaesti po redu koji obnaša ovu službu. 

Na njega je Otto von Habsburg ostavio dojam zbog njegove vizije Evrope, izjavio je muslimanski duhovni poglavar. Sin posljednjeg cara posjetio je Sarajevo u funkciji predsjednika Panevrope. Devedesti rođendan Habsburga, na koji je Cerić bio pozvan, bio je velikim djelom u znaku Bosne, sjeća se Cerić: „Imao sam čast da držim govor." 

Vrhovni muftija je naglasio zajedničke vizije jugoistočne Evrope. U njih spadaju prijem država regije u Evropsku uniju, pomirenje dijelova zemlje koji su razdvojeni oružanim konfliktima, odustajanje od separatističkog razmišljanja i povratak protjeranih. 

Upozorenje na cijepanje  

Također vođstvo bosanko-srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini koje zastupa tvrdoglav stav (Republika Srpska) će morati uvidjeti da svoje probleme neće moći prebroditi politikom izolacije. Jer ekonomski ta regija jako loše stoji, naglasio je Cerić u intervjuu za „Kathpress". K tome bi secesija Republike Srpske imala znatne posljedice za Srbiju, jer bi onda muslimanski okruzi u srbijanskom Sandžaku (Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj) također izjavili svoju nezavisnost od Srbije, čime bi bila otvorena Pandorina kutija totalne balkanizacije. 

Vrhovni muftija je ukazao na to da ima i napretka u pogledu Republike Srpske. To se prije svega odnosi na obnovu porušenih džamija. 

U samoj regiji Banja Luke do sada je ponovo otvoreno 14 džamija koje su bile porušene od 1992. do 1995. godine. Sredstva za to su velikim djelom došla od protjeranih koji danas žive u inostranstvu. 

reis-bec-juli-2011-3

Samo malo protjeranih se je, doduše, vratilo u svoja rodna mjesta, kako kaže Cerić. Od ovih je veliki procenat nakon nekoliko godina odustalo od povratka jer u ekonomskom smislu nema budućnosti za njih. 

Više tolerancije 

Vrhovni muftija je naglasio da je danas u Bosni i širom svijeta ponovno otkrivanje religije i duhovnosti postalo važna tema. On vjeruje da nakon stoljeća krvnih konflikata i ogromnog naučno-tehničkog napretka sada mora doći stoljeće napretka u duhovnosti. Radi se o produbljenom saosjećanju, više bližih međuljudskih odnosa, više tolerancije i bavljenju s „tri osnovna pitanja: Odakle dolazim? Kuda idem? Šta je smisao mog života?". 

reis-bec-juli-2011

Cerić u ovom kontekstu cijeni katolički pokret Sant´Egidio. Ovaj pokret je pozvao reisu-l-ulemu na međunarodni Samit za svjetsku molitvu i mir u svijetu u Minhenu. Ovaj samit se održava tačno na 10. godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001. Mnogobrojni kardinali i sve pravoslavne crkve će biti zastupljeni. Komemoracija će se prenositi uživo na „Ground Zero" u New Yorku. Osim Cerića će, između ostalih, govoriti njemački državni predsjednik Christian Wulff te osnivač udruženja Sant´Egidio, Andrea Riccardi. 

Mirovni samit će se završiti 13. septembra. Tu će se religije sastati na devet mjesta, između ostalog u katedrali Liebfrauendom i u sinagogi na trgu Jakobsplatz, radi molitve u njihvoj vlastitoj tradiciji, prije nego što zajedno odu u zajedničku procesiju na minhenški trg Marienplatz. Tamo će se tokom završne manifestacije pročitati mirovni apel 2011., a zastupnici religija će ga potpisati.