A+ A A-

Srebrenik: Program u povodu Miradža i dana vakifa

U utorak (28.06.2011. godine) je u prepunoj Džamiji džemata Previle nakon klanjanog podne-namaza koji je predvodio glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik-ef Hodžić održan prigodan mevludski program u povodu blagoslovljene mubarek noći Lejle-i-miradža i Dana vakifa.

Program je počeo Kur'anom Časnim. Prije podne- namaza imami su proučili Ja-sin i poklonuli proučenu hatmu pred duse svih rahmetli vakifa.

srebrenik-miradz-dan-vakifa

Nakon klanjanja podne-namaza prvo se sa nekoliko uvodnih riječi prisutnim džematlijama obratio Nihad efendija Ibrišević imam džemata Previle i zaželio im dobrodošlicu, a čast izvođenja samog programa pripala je imamima Medžlisa IZ-e Srebrenik i Tuzla koji su u potpunosti opravdali ukazano im povjerenje; prisutni su mogli uživati u učenju Kur'ana, učenju ilahija i kasida, te interpretiranju odlomaka Mevlud-i šerifa. U sklopu programa predavanje je održao glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik-ef Hodžić, koji je ukazao na značaj institucije vakufa u BiH te govorio o porukama Miradža.

Na taj dan u svim džamijama na Medžlisu IZ-e Srebrenik proučen je tradicionalni mevlud povodom noći lejle i miradž. Ono što je važno napomenuti jeste i to da je džamija u džematu Previle otvorena na dan Vakifa, pa stoga je i upriličena centralna svečanost u ovoj džamiji.

Mevludski program je okončan učenjem odlomka iz Kur'ana i učenjem prikladne dove. Molimo Allaha da nagradi obilatom nagradom sve one koji su ostavili svoje obaveze taj dan i došli da prisustvuju mevludskoj svečanosti, kao i 15 prisutnih imama sa Medžlisa Srebrenik i Tuzle.

Damir ef. Babajić