A+ A A-

Bošnjakinje iz Lukavca posjetile Zenicu i Zavidoviće

Članice mekteba za odrasle iz Lukavca, koji prerasta u Udruženje žena sa preko sto svojih članica, posjetile su Zenicu, stari grad Vranduk i Zavidoviće, u subotu 25. 06. 2011. godine. Cilj ove posjete bio je razvijanje unutarbošnjačke komunikacije i saradnje koja je neophodna u očuvanju bošnjačkih vjerskih vrijednosti, a čemu svojim djelovanjem doprinose i žene Bošnjakinje. Inicijator i organizator ove posjete bila je profesorica islamske vjeronauke iz Lukavca  Hasiba Saračević.

Nedavno su članice mekteba iz Lukavca obilježile ovogodišnju akademiju po nazivom ,,Proljeće Kur'ana'' na kojoj su promovisane vjerske vrijednosti, a na kojoj su prisustvovale i članice zavidovićkog Udruženja žena ,,En - Nisa'', tako da je ovo putovanje žena iz Lukavca dijelom bilo i uzvratna posjeta.

Obracanje-imama-u-Gradskoj-dzamiji-Zavidovici

U Zenici i Vranduku

U Zenici su žene obišle brojne znamenitosti grada i klanjale podne namaz u Ensar džamiji koja je, inače, mjesto održavanja brojnih vjerskih svečanosti, mektebskih takmičenja, učenja Kur'ana i dr. Na udaljenosti od 10 km od Zenice, na lijevoj obali rijeke Bosne, nalazi se stari srednjovjekovni grad Vranduk koji je bio sljedeće odredište posjete. Ovo mjesto je bilo od strateškog značaja u ranom periodu srednjeg vijeka, a nakon što je došlo pod osmansku upravu procvjetalo je u malo trgovačko naselje. Danas je to nezaobilazna turistička atrakcija i mjesto gdje se održavaju razne promocije, likovne kolonije, kao što je nedavno održana likovna kolonija pod nazivom ,,Stara Bosna''. Žene su obišle travnato područje kule opasano zidinama i kulu u kojoj je smješten historijsko - etnografski muzej. Ispod stare kule nalazi se mala džamija u kojoj je jedan broj žena obavio namaz tehijetul - mesdžid. Veliki dojam na gošće ostavilo je srdačno gostoprimstvo mještana ovog malog bošnjačkog naselja. Jedna od mještanki Vranduka je preporučila gošćama da dođu u vrijeme ramazana, naglašavajući posebno svečane i lijepe trenutke  druženja i zajedničkog ibadeta u tom mjesecu.

U-Zenici

Posjeta Zavidovićima

Naredno odredište posjete bila je Gradska džamija u Zavidovićima. Srdačnu dobrodošlicu je iskazao imam džamije Izet ef. Čamdžić koji je nakon zajedničkog klanjanja ikindije namaza održao kratko predavanje o historijatu džamije kazavši da je ona izgrađena od vlastitih sredstava džematlija i da je to jedna od reprezentativnijih džamija u Bosni i Hercegovini. Inače, Rijaset IZ u BiH je imao razumijevanja za potrebe ovog džemata i izašao mu u susret u smislu pravovremenog izdavanja svih potrebnih dozvola. Medžlis IZ Zavidovići čini 25 džemata sa još toliko džamija. Imam ove džamije, ef. Čamdžić, je i profesor islamske vjeronauke u Gimnaziji tako da u svom radu ima sihronizirano djelovanje. Uspješan rad sa omladinom realizira se i kroz djelovanje Omladinskog kruga i Kursa islama, a u džamiji su omogućeni izvanredni uvjeti za druženje omladine.

Udruzenje-zena-Lukavac-i-vjerouciteljice

Nakon klanjanja ikindije namaza gosti i domaćini su druženje mogli nastaviti uz ručak u veoma srdačnoj i prijatnoj atmosferi. Planiran je bio i sastanak na kojem će se iznijeti prijedlozi za još aktivniju saradnju među udruženjima, džematima, medžlisima... Profesorica islamske vjeronauke iz Tuzle Mersada Nuruddina Agović  je pored razgovora o aktuelnim temama upoznala mlade zavidovićke djevojke i sa osnovama kaligrafije. Muallima Azra Kovačević, predsjednica Udruženja žena ,,En - Nisa'' je istakla da su članice tokom godine obišle dosta džemata, učestvujući svojim programom u brojnim vjerskim svečanostima, učenju mukabela, ekskurzijama, horskim nastupima sekcije itd. Izrazila je i oduševljenje akademijom koju je organizirala profesorica  islamske vjeronauke Hasiba Saračević. Na sastanku su se razmijenile ideje i iskustva koja bi mogla biti od pomoći onima koji rade na promociji morala i  sveopćeg dobra.

Između ostalog, spomenuta su i pitanja koja su od bitnog značaja za vjeru, naciju, domovinu i kulturu Bošnjaka, kao što je osnivanje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), borba za status vjeronauke u školama, bošnjačko jedinstvo, očuvanje autentičnosti tradicije i dr. Iskazano je veliko zadovoljstvo započetom saradnjom BANU sa drugim akademijama od kojih je ona dobila podršku. Vjeroučiteljice su iskazale svoju spremnost za aktivniji pristup i dodatne napore za poboljšanje statusavjeronauke u školama i naglasile neophodnost podsticanja omladine na afirmaciju svog nacionalnog i kulturnog identiteta, kao i jačanja džematskog  jedinstva i sloge, iskazujući ponos jedinstvom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ova jednodnevna posjeta i druženje žena Bošnjakinja predstavljaju jedan od doprinosa u očuvanju tih vrijednosti.

N. A.