A+ A A-

Nastavak realizacije sadržaja 501. Ajvatovice

Tokom proteklih dana realizirani su razni kuturno-umjetnički sadržaji  u okviru manifestacije „501. Dani Ajvatovice" kao i priprema za centralnu manifestaciju koja će se održati u nedjelju, 26. juna 2011. godine.

Delegacije Organizacionog odbora Ajvatovice kod federalnog ministru Envera Bijedića

U četvrtak, 23. juna, delegacija Organizacionog odbora Ajvatovice je boravila u službenoj posjeti federalnom ministru za saobraćaj i komunikacije mr. Enveru Bijediću.

ajvatovica-2011-3_dio-1Delegaciju su sačinjavali muftija travnički, mr. Nusret Abdibegović, predsjednik, Huso Sušić, načelnik Općine Donji Vakuf, Sulejman Bečirović, direktor Direkcije za ceste SBK-a, Esad ef. Slipac, glavni imama Medžlisa IZ-e Donji Vakuf, Idriz Učambrlić, mutevelija Ajvatovice i Dževdet Šošić, sekretar Muftijstva travničkog.

Na sastanku sa ministrom Bijedićem, članovi delegacije su upoznali ministra o dosadašnjim završenim poslovima na polju infrastrukture Prusca i Ajvatovice s posebnim akcentom putne komunikacije od Prusca do Ajvatovice. Ministar je izrazio zadovoljstvo s urađenim i svoju podršku projektu završetka spomenutog puta. Dogovoreni su fazni koraci implementacije spomenutog projekta. Na kraju je muftija travnički u znak zahvalnosti i razumijevanju od strane ministra iskoristio priliku uručiti mu primjerak monografije Ajvatovice.

U Bugojnu održana promocija "Jevrejskog groblja" autora Enesa Karića

U srijedu 22. juna u 19,00 sati u amfiteatru Kulturnog centra princeze Dževhere u Bugojnu je Organizacioni odbor Ajvatovice u saradnji sa Medžlisom IZ-e Bugojno i BZK Preporod Bugojno organizirao promociju novog romana Enesa Karića pod naslovom „Jevrejsko groblje". Pred velikim brojem ljubitelja knjige promotori akademik Enes Karić, dr. Hilmo Neimarlija i Hadžem Hajdarević su predstavili ovaj novi roman. 

ajvatovica-2011-3_dio-2Novi roman Enesa Karića pod nazivom "Jevrejsko groblje" izišao je iz štampe u izdanju sarajevske izdavačke kuće "Tugra". U znatnoj mjeri drugačiji od prvoga njegovog romana, te plijeni nesvakidašnjom toplom emotivnom pričom. Romanopisac se hvata ukoštac s postratnom izbjegličkom stvarnošću svoga naratora. I dok su "Pjesme divljih ptica" jedna moćna slika-alegorija daleke prošlosti, "Jevrejsko groblje" je naša najočitija postapokaliptična egzistencijalna stvarnost. Recenzenti ocjenjuju da je Karić u ovom romanu uspio da blistavim književnim postupkom, rafiniranim jezikom, tihom mudrošću i povremenom lirikom prikaže jedan od najkrvavijih dijelova naše povijesti - našu suvremenost. S druge strane, kroz metaforu Jevrejskog groblja autor je mudro i odvažno povezao povijesni udes jevrejskoga i bošnjačkoga naroda na evropskom tlu. Roman "Jevrejsko groblje", na više od 600 stranica, izišao je u "Tugrinoj" ediciji "Babilon 21".

Konjanici "Hidalga" odjahali na Ajvatovicu

U sarajevskom parku At Mejdan skupila se u srijedu (22.06) grupa konjanika , obučenih u narodnu nošnju, koji su se spremili za polazak na ovogodišnje obilježavanje manifestacije "Ajvatovica". Iako većina građana, koji posjećuju ovu manifestaciju, putuje automobilom ili autobusom, njih 17 su odlučili jahati i, kako su nam rekli, to rade već nekoliko godina.

ajvatovica-2011-3_dio-3- Svake godine na ovaj način idemo na Ajvatovicu. Konje ćemo prevesti do Fojnice kamionom i odatle kreće jahanje koje traje tri dana. Putuje se preko Vranice, Gornjeg Vakufa i Bugojna, a spavamo na otvorenom, u kampu koji sami podignemo. Putem nam se obično pridruži još jahača, tako da nas, kad stignemo do Ajvatovice, bude oko 500. Mislim da je ovo odličan način da pokažemo građanima kako su naši stari nekad putovali, zaista je prelijepo iskustvo - rekao nam je jedan od jahača Rijad Konjihodžić.

Iz At Mejdana krenuli su prema Zemaljskom muzeju, a pripadnici MUP-a privremeno su zatvorili saobraćaj da bi konjanici mogli proći. Ispred muzeja su ih čekali kamioni u koje su utovarili konje i putovanje je počelo... 

- Sigurni smo da će putovanje proteći u najboljem redu. Ovo nam je sedmo jahanje do Ajvatovice, tako da smo dobro upoznati s rutom kojom idemo. Osim toga konji i jahači su odlično utrenirani, tako da ne bi trebalo biti nikakvih iznenađenja. Nadamo se samo da će nas vrijeme poslužiti - kaže barjaktar Tarik Potogija, predsjednik konjičkog kluba Hidalgo.

ajvatovica-2011-3_dio-4Održana tribina "Pravopisna problematika u BiH"

U utorak, 21. juna, u 20 sati u prostorijama Progress Centra u Travniku održana je u organizaciji Organizacionog odbora Ajvatovice i Progress Centra tribina na temu "Pravopisna problematika u BiH". Gost predavač na tribini je bila prof.dr. Hasnija Muratagić-Tuna, dok je moderator na tribini bio profesor Nermin Šušić.

Na Ajvatovici postavljene zastave zemalja učesnica

U utorak, 21. juna, na platou Ajvatovice nakon ikindije-namaza, a u povodu svečanosti obilježavanja 501. Dana Ajvatovice, postavljene su na jarbole zastave zemalja učesnica programskih sadržaja ove manifestacije. Pored bajraka Islamske zajednice postavljene su i državna zastava BiH, zastava Republike Turske, zastava Islamske Republike Iran, te zastava Armije Republike BiH.

ajvatovica-2011-3_dio-5Tom prilikom prisutnima se obratio mutevelija Ajvatovice gospodin Idriz Učambrlić koji je kazao:

Dame i gospodo, poštovani prijatelji,

Imam čast a ujedno i zadovoljstvo da vas poselamim i izrazim dobrodošlicu na jedan od programa ovogodišnjih 501. Dana Ajvatovice. Nadam se, da dijelim vaše mišljenje, da organizacioni odbor Dana Ajvatovice čini napore i uspijeva u svojoj nakani da svake godine iznova u duhu Ajvatovice osvježi ovaj prostor i u njega unese vedrinu duha i kulture.

Ovogodišnji program Dana Ajvatovice je posebno obilježen sinoćnjim Ajvatovačkim mevludom, jutrošnjim sabah-namazom i ovim današnjim programom podizanja zastava zemalja učesnika u ovogodišnjim programima Ajvatovice.

Stoga pozivam sve posjetioce da na ovogodišnju Ajvatovicu umjesto zastava kao nacionalnih simbola, ponesu serdžadu, jer smo ovdje jedan džemat i zajednički dovu činimo.

Poštovani prijatelji, mi u organizacionom odboru, već nekoliko godina čujemo sugestiju naših prijatelja da je vrijeme da se ustanovi Ajvatovačka nagrada. Kao član Organizacionog odbora i mutevelijja Ajvatovice, kako me oslovljava naš čestiti muftija, obećavam da ću učiniti sve da se za narednu godinu i taj sadržaj unese u program Dana Ajvatovice.", poručio je mutevellija Idriz Učambrlić.

(www.muftiluk-tr.com.ba)