A+ A A-

Biti bezobrazan, barbarin ili primitivan!

Reagovanje_Dzambeg_Oslobodenje_18-5-2011_str11Vjeroučitelj Emir Džambegović reagirao je blasfemično tretiranje vrijednosti islama u listu Oslobođenje od 18.05.2011. godine. Nakon pet dana čekanja, uredništvo Oslobođenja je objavilo ovo reagiranje koje web-portal Rijaseta prenosi u potpunosti:

Oduvijek me zabavljalo čitanje kolumni Dežulovića, parodiranje pri rekonstrukciji događaja, a i Kožini vicevi kao "povod". Međutim, postoje dvije važnije stvari u izražavanju i komunikaciji: opća kultura i maniri. Hoću da vjerujem da postoje kod većine ljudi, ali osporava me svojim pisanjem, evo, Dežulović. Parodiranjem svega što zatreba uredništvu (kad bolje pogledam uređivačku politika "Oslobođenja", to je to) ličite na dijete koje je otkrilo psovku i još dobija osmijehe i aplauz roditelja u stilu: „Čuj ti njega, psuje kao veliki!". Na to me podsjetio vic o Chuck Norrisu - ogavan zbog toga što tretira Boga (Allaha) kao učenika. Nešto slično karikaturama Poslanika Muhammeda a.s., ali - dijete ne zna šta je to biti bezobrazan, barbarin ili primitivan. Kao ni Kožo - koji možda ne zna ni da je to! I baš to je razlog više zbog kojeg neće prestati halabuka oko vjeronauka. (Inače, kako vidim, halabuka nije kada treba smijeniti Arziju ili Taju. To se tada naziva „stav javnog mnijenja" i „demokatija").

Kada je riječ o svim vjerama, ekumenska misao se zasniva na zajedničkim crtama vjera, a tu su ljubav među bližnjima, tolerancija, poštovanje, suživot ili mir o kojima se i uči na časovima vjeronauke, a ne „kako se dići u zrak bez prijevoznog sredstva". To što vi, kao i Samuel Huntington, u vjer(onauc)i vidite samo bedastoću, mržnju i sukob, više govori o vama jer time samo obesmišljavate upravo taj i takav ekumenizam i trud vjeroučitelja. Što se tiče "odbrane koja izgleda kao da ju je uvježbao Bogdan Tanjević lično" priznat ćete da bi tolerancijom homoseksualizma svaka vjera obesmislila smisao Objavljenih naredbi iz Svetih knjiga. Pa, zašto im onda to uzimate za zlo? S ignorisanjem promocije tih „queer" vrijednosti ni sa evolucijom ne bi dotjerali daleko. Ili smatrate da nas ima previše na planeti Zemlji, pa bi valjalo pogurati i drugi svjetonazor?

A sada o Vašim greškama u tekstu: Boga znanje ni ocjenjivanje poznavanja gradiva iz vjeronauke, kao ni iz biologije ne vrijeđa. Valjda ste svjesni da nije isto znati pomoliti se i ne znati. Moram se uz ovo pozvati i na vaš tekst „Što nam je "katolički džihad" donio osim zla" u kojem ste afirmativno pisali o islamu. Upravo tako raspoloženje prema vjeri islam je donijelo napredak čovječanstvu. Vjeri koja traži da se uči! Takvog islama ne bi bilo bez (vjero)nauke koja se na fakultetskom nivou izučavanja danas naziva teologija, a u školama - vjeronauka. Da bih bio jasniji: sama svrha predmeta vjeronauka nije da se ocjenjuje vjerovanje, nego znanje kojim se manifestira vjerovanje. Kao profesor (vjeronauka u srednjoj školi) mogu reći da imam učenicu koja nosi pentagram i ima pet, ne zbog pet krakova, nego zato što je naučila gradivo iz vjeronauke. U vjeru nema prisile, nošenje pentagrama je njen izbor. Ergo, ako ona koja zna šta je satanizam, a može imati pet iz vjeronauka, zašto ne bi i ateista imao pet? Poenta: ne ocjenjuje se pobožnost niti "nijjet" (namjera), nego znanje. Znanje koje vodi ka pobožnosti - ako neko tim putem želi ići ili ga, zbog opće kulture, poznavati. (Vjerujem da ona želi znati radi opće kulture). Nadam se da se još sjećate da je prvo, što je bilo objavljeno Muhammedu a.s., bilo ono "Iqre!" ("Uči!"). Zato ni biologija nije bezbožna, nego spada u znanje koje vodi pobožnosti. S druge strane, sama djeca ne biraju da li će ići na vjeronauku. Njihovi roditelji mogu biti izričito protiv toga, a ako djeca neće - ne znam čime ih mogu privoliti? To se valjda zove kućni odgoj. Sve ovo vam mogu reći ne kao imam (arapsko značenje riječi "predvodnik u namazu/molitvi") niti kao "neimam" (to ništa ne znači), nego kao vjeroučitelj! I da, ne kaže se "gazab", nego "azab". Da ne bude da sam pričao samo da bih prigovarao. Nadam se da sam Vas kao vjeroučitelj uvjerio u suprotno.

Emir Džambegović, vjeroučitelj