A+ A A-

Svečano otvoren mesdžid i prostorije Medžlisa IZ u Zadru

Sunčanog i toplog 14. maja 2011. godine u zadarskom naselju Vidikovac odakle se prostire prelijep pogled na more, održana je svečanost otvorenja prostorija Medžlisa Islamske zajednice Zadar čime je zaokružen 15. Medžlis u Hrvatskoj. Na 200 m² atraktivnog dvoetažnog objekta u vrijednosti od 250.000 eura koliki je bio iznos katarskog donatora, smješten je mesdžid i divanhana u donjoj etaži te uredske prostorije i stan za prvog zadarskog imama Damila ef. Bašida na drugoj etaži objekta.

mesdzid-zadar-maj-2011

Pored domicilnih muslimana grada Zadra i Zadarske županije, svečanost su uveličali zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančid, zamjenik župana Đani Bunja, fra Josip Sopta, provincijal zadarske franjevačke Provincije Sv. Jeronima te glavni imami i imami, predsjednici i predstavnici Medžlisa, članovi Mešihata i Sabora IZ-e u Hrvatskoj na čelu sa predsjednikom Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftijom Ševkom ef. Omerbašićem i predsjednikom Sabora IZ-e u Hrvatskoj Mirsadom Kugidem.

Gradonačelnik je na poseban način i sa zadovoljstvom pozdravio sve prisutne te iskazao svoje zadovoljstvo što je konačno otvoren vjerski objekt za potrebe naših sugrađana islamske vjeroispovijesti. Ovo je veliki događaj za naš grad i ja mu se doista veselim" - rekao je gradonačelnik. Također je istaknuo da je uvjeren kako de ovaj centar doprinijeti jednom kvalitetnijem vjerskom životu ovoga dijela naših sugrađana. Da prostorija za molitvu u medžlisu bude što češće ispunjena zadarskim muslimanima, poželio je zamjenik župana Đani Bunja podsjetivši okupljene da „čovjek nije samo tjelesno, već i duhovno bide".

Ovo je poseban dan i za nas kršćane, katolike, jer i nas kršćane raduje vaša radost. Ne možemo ne biti velikodušni u toj radosti. Moramo znati da i drugi i drugačiji moraju imati svoje prostore i mjesta molitve. Svugdje, pa i u Hrvatskoj i BiH, potrebno nam je puno više duhovnosti i dijaloga,' poručio je fra Josip Sopta, izaslanik nadbiskupa mons. Želimira Puljić naglasivši da franjevci još od 13. stoljeća vode plodotvoran dijalog sa muslimanima.

Muftija Ševko ef.Omerbašić nazvao je ovaj dan povijesnim i radosnim za muslimane Zadra i cjelokupnu Islamsku zajednicu u Hrvatskoj iznoseći podatke o dodiru islama i muslimana sa ovim područjem još od Mletačke republike.

Damil ef. Bašić, prvi zadarski imam u svom uvodnom ekspozeu podsjetio je na punih 17 godina od prvog pisanog zahtjeva zadarskih muslimana za organiziranjem džemata. U svom obraćanju naglasio je kako je utemeljenjem Islamske zajednice u Zadru želja ovdašnjih muslimana da doprinesu bogatom duhovnom mozaiku svoga grada te da budu dio duhovne i moralne vertikale ovoga društva u kojem će vjerske zajednice doprinositi afirmaciji svih pozitivnih i kvalitetnih vrijednosti. Izrazio je nadu da će sugrađani prepoznati želju ali i dugogodišnju potrebu muslimana Zadra da konačno imaju svoj prostor u kojem će izvršavati vjerske obrede i njegovati svoj identitet.

 mesdzid-zadar-maj-2011-1

Čast svečanog otvorenja prostorija mesdžida i Medžlisa pripala je Aliji Mušiću iz Bihaća koji je dao najveći pojedinačni novčani prilog u iznosu od 2.000 eura te mu je muftija Ševko ef. Omerbašić uručio ključeve. Nakon protokolarnog dijela svečanosti, nastavljeno je druženje uz bogati domjenak sastavljen od bosanskih specijaliteta i delicija kojeg su priredili vrijedni zadarski muslimani.

Napomenimo kako de do daljnjeg zadarski mesdžid biti pod ingerencijom glavnog imama riječkog.

Alem Crnkić (www.islamska-zajednica.hr)