A+ A A-

Održan seminar za imame Medžlisa IZ-e Tuzla

U zgradi FIN-a u Tuzli, u srijedu, 04. maja 2011. godine, u organizaciji općinskog odbora Udruženja ilmijje i Medžlisa IZ-e Tuzla, održan je seminar za imame Medžlisa IZ-e Tuzla.

Ovaj proljetni seminar imao je za cilj edukaciju i problematiziranje dvije veoma važne teme od kojih, jedna tretira aktualitet i realitet odgovornosti modernog čovjeka iz perspektive islama, u vremenu koje je snažno determinisano znanstveno-tehnološkim napretkom, dok je druga tema seminara predstavljala analizu povijesne horizontale na kojoj su jasne tragove svoje egzistencije utisnuli imami, ali koji u proteklom periodu nisu imali zavidan položaj, niti jednake pretpostavke na kojima bi gradili svoj intelektualni, društveni, religijski i institucionalni progres.

Gost-predavač na seminaru bio je doc.dr.Dževad Hodžić, profesor na FIN-a u Sarajevu na predmetu filozofija i etika, i doc. dr. Adnan Jahić, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Odsjek za historiju.

Doc. dr. Dževad Hodžić je imao izlaganje na temu Islam i pitanje odgovornosti u znanstveno-tehnološkom dobu. što je djelomično prošireni naslov njegove dorađene i 2008. objavljene doktorske disertacije.

Dr. Hodžić je nastojao pokazati put koji bi vodio do utemeljenja odgovornosti. Tom prilikom je konstatovao da se moderna znanost i tehnika na svojevrstan način suočavaju nas s granicama i strahom. S granicama se u svijetu moderne znanosti i tehnike suočavamo na unutarnjem i vanjskom planu. Na unutarnjem planu, konstatirao je prof. Hodžić, sve se više uviđa i ispostavlja da svijet i priroda nisu samo ono što o njima znamo, dok na vanjskom planu, izrabljujući i razarajući prirodu sve više dospijevamo do krajnjih granica njenih resursa i njenog 'strpljenja'. Čovjekova tehnička moć, narasla do neslućenih razmjera danas mnogo više u naša srca ulijeva strah nego nadu. Na povijesno nov način postajemo svjesni naših granica. Osvjetljavanje te problematike iz perspektive islama jeste ono što se na seminaru moglo čuti od dr. Dževada Hodžića.

seminar-imama-tuzla-maj-2011 

Doc. dr. Adnan Jahić imamima se obratio sa temom Položaj imama u vrijeme monarhističke Jugoslavije, što je kod sudionika seminara izazvalo veliku zainteresiranost budući da podaci koje je prof.Jahić iznosio predstavljaju nesvakidašnje informacije i rezultat marljivog istraživačkog rada. Izlaganje prof. Jahića predstavlja jedan od značajnijih segmenata njegovog nesvakidašnjeg znanstveno-istraživačkog poduhvata, kojeg u njegovoj punini imamo priliku iščitavati pod naslovom Islamska zajednica u vrijeme monarhističke Jugoslavije, koji predstavlja kapitalno historiografsko djelo, te stoga i značajan doprinos ukupnoj bosansko-hercegovačkoj historiografiji. Tekst koji se nalazi između dviju korica rečenog djela, pored religijskih bavi se i političko-nacionalnim, te kulturno-sociološkim pitanjima koja oslikavaju složenost svakodnevnice u kojoj su Bošnjaci nastojali očuvati vlastiti identitet kroz očuvanje legitimiteta i nezavisnosti institucije Islamske zajednice.

Rusmir Šadić