A+ A A-

Džematlije iz Slovenije posjetile Medžlis IZ-e Rijeka

U nedjelju, 6. marta 2011. godine, grupa od pedeset džematlija iz Slovenije posjetila je Džemat u Rijeci. 

slovenija-posjeta-rijeka-2011-1

Izlet je organiziran na prijedlog muftije dr. Nedžada Grabusa koji je predložio da na izlet idu džematlije i džematlijke starije od 65 godina, a koji su dugogodišnji članovi IZ-e u Republici Sloveniji. Muftija Grabus odlučio se za ovaj potez prije svega zbog Muharema Pivača koji ima 83 godine. On je bio povod da se ukaže pažnja i poštovanje ljudima koji su cijelo vrijeme brinuli o IZ-i. Izlet je organizirao Ured muftije i bio je besplatan za sve učesnike koji su branili boje džemata Ljubljane, Jesenica, Kranja, Trbovlja, Kočevja, Sežane i Postojne. Na izlet je išao i muftija dr. Nedžad Grabus i sekretar Nevzet Porić. 

Odmah nakon dolaska u Rijeku domaćini su organizirali posjetu gradilištu Islamskog kulturnog centra. Uz stručno objašnjenje vođe gradilišta g. Nedžada Tokalića i preciznim podacima glavnog imama Hajrudina Mujkanovića i predsjednika Medžlisa IZ-e Rijeka g. Ekrema Budmilića grupa iz Slovenije upoznala se sa detaljima objekta i planovima za budućnost. Kamen temeljac postavljen je 3. oktobra 2009. godine. U planu je otvorenje džamije 3. oktobra 2011. godine. Predviđeno je da se izgradnja uspješno zaključi u periodu od dvije godine. 

slovenija-posjeta-rijeka-2011-2

Nakon toga slijedilo je druženje u prostorijama Medžlisa IZ-e Rijeka. Domaćini su muftiji dr. Nedžadu Grabusu predali levhu iz bakra na kojoj je uklesan Islamski kulturni centar Rijeka sa obrazloženjem da je Mešihat IZ-e u Sloveniji prva institucija iz inostranstva koja je financijski podržala projekat izgradnje džamije u Rijeci. 

Član grupe iz Slovenije bio je i Fikret Makić, jedan od najvećih donatora za Islamski centar u Ljubljani. Iskoristio je priliku je upisao se među vakife u Rijeci sa donacijom od 2.000,00 EUR. Zato mu je bila uručena vakufnama koju mu je uručio dugogodišnji imam u Rijeci Adem ef. Smajić. 

slovenija-posjeta-rijeka-2011

Jednodnevni izlet okončan je šetnjom po Opatiji i sretnim povratkom u Sloveniju. Osjećaj zadovoljstva i sreće u očima sviju onih koji su išli u Rijeku mogao se primijetiti što su i potvrdili iskrenim riječima hvale i stiskom ruke muftiji dr. Nedžadu Grabusu nakon dolaska u Ljubljanu. 

Nevzet Porić