A+ A A-

Visoko: Izložbom obilježen mjesec rođenja Poslanika a.s.

Medžlis Islamske zajednice Visoko u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko u periodu od 12.02. do 17.02.2011. godine je organizovao petodnevnu izložbu „Objavljena djela o Muhammedu, a.s.".

Na svečanom otvaranju izložbe pred više od stotinu uglednih zvanica govorili su Ibrahim ef. Hadžić i promotor izložbe prof.dr. Džemaludin Latić.

izlozba-visoko-mevlud-2011-2

Glavni imam MIZ Visoko Ibrahim ef. Hadžić, uz riječi dobrodošlice, prisutne je upoznao sa postavkom ove izložbe. Posebno je uputio riječi zahvale svima koji su dali svoj dopinos u realizaciji ove izložbe.

Značajno je napomenuti da je za ovu priliku izloženo 119 djela (eksponata) pisanih o Muhammedu a.s. kod nas u posljednjih stotinu godina.

Prof. dr. Džemaludin Latić je u svom izlaganju izrazio posebno zadovoljstvo da je upriličena izložba „Objavljena djela o Muhammedu a.s." na čemu je čestitao Medžlisu IZ Visoko.

U ime Zavičajnog muzeja dobrodošlicu je poželio direktor, prof. Senad J. Hodović koji je i svečano proglasio izložbu otvorenom.

izlozba-visoko-mevlud-2011-1

U narednih pet dana koliko je trajala postavka izložbe vladalo je veliko interesovanje građana Visokog, posebno djece i omladine koji su organizovano posjećivali izložbu. Više od 90 odjeljenja osnovnih i srednjih škola (OŠ Kulin Ban, OŠ Safvet-beg Bašagić, OŠ Alija Nametak, OŠ Mehmedalija Mak Dizdar, OŠ Mula Mustafa Bašeskija, OŠ Đulistan - Ilijaš, MSŠ Hazim Šabanović i Gimnazija Visoko) u sklopu nastavnog predmata vjeronauke posjetilo je muzej gdje ih je koordinator izložbe ispred MIZ Visoko, Jakub ef. Dervić upoznao sa najznačajnijim djelima o Muhammedu a.s. napisanih kod nas, te o samoj ličnosti Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Prema zvaničnim podacima koje smo dobili od kustosa Zavičajnog Muzeja u Visokom, prof. Habibe Efendira-Čehić, ovu izložbu posjetilo je više od 2000 posjetilaca što je do sada najposjećenija izložba u Zavičajnom muzeju. Dio postavke izložbe Medžlis IZ Visoko je nakon toga ustupio medžlisima Bugojno i Breza.

izlozba-visoko-mevlud-2011

Pored navedene izložbe MIZ Visoko je upriličio i nekoliko mevludskih programa u džamijama na prostoru Medžlisa, a centralna svečanost i Mevlud proučen je u ponedjeljak 14. februara u Bijeloj džamiji u Visokom. Gost predavač je bio muftija sarajevski Husejn ef. Smajić. Značajno je spomenuti da je kao uvertira navedenih manifestacija, u Islamskom centru Hanovi - Moštre, u petak 11.02.2011. godine, upriličen cjelodnevni izložbeno-prodajni salon knjiga o Muhammedu a.s., a isto veče poslije jacije-namaza u Islamskom centru Hanovi održana je promocija knjiga izdavačke kuće „Bookline" iz Sarajeva: „Stopama Miljenika s.a.v.s." i „Muhammed a.s., kao da ga vidiš". Gosti promotori su bili: Asmir ef. Salihović i mr. hfz. Mevludin ef. Dizdarević. Nakon svih upriličenih programa u Visokom povodom obilježavanja rođenja Muhammeda a.s., izražena je želja i nada da će ovakvih manifestacija u budućnosti biti još i više.    

Fahrudin Bećirović