A+ A A-

Rukovodilac Ureda za BD u posjeti IZBNJ

Rukovodilac Ureda za Bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić je u okviru trodnevne posjete Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj prisustvovao i održavanju sjednice Sabora IZBNJ. Tom prilikom se obratio sabornicima i u nekoliko rečenica iskazao svoje zadovoljstvo da može prisustvovati sjednici. U svom obraćanju pozvao je sabornike i članove Mešihata da daju svoj doprinos u radu Sabora. Svojim prisustvom rukovodilac Ureda dao je još jedan značajan doprinos u radu IZBNJ.

U okviru ove posjete mr. Kalajdžić je u petak klanjao džumu namaz u Islamskom kulturnom centru u Frankfurtu u kojem radi imam Ahmed ef. Kajošević i tom prilikom razgovarao sa džematlijama ovog džemata. Raznolikost u strukturi naših džemata i ovaj put je došla do izražaja. Džemat IKZ je najstariji bošnjačko-albanski džemat u Njemačkoj koji je registrovan na sudu, a jedno vrijeme je istovremeno upošljavao dva imama. Ovaj džemat ima svoje vlastite (vakufske) prostorije koje imaju i sve druge prateće objekte.

ured-bd-hanau-2011

U večernjim satima, u petak, na jaciji namazu mr. Kalajdžić je posjetio džemat u Hanau gdje ga je dočekao Sedin ef. Durmiš, imam u džematu, i predsjednik džemata Eniz Selimović. Ovaj džemat broji oko 130 redovnih članova a udaljen je od Frankurta oko 20 km. Struktura džematlija u džematu se ne razlikuje puno od ostalih džemata u pokrajni Hessen a jedan dio džematlija su u protekloj agresiji protjerani Bošnjaci iz bosanske Krajine. Mr. Kalajdžić je nakon kratkog vazi-nasihata razgovarao sa džematlijama o tekućim problemima s kojima se džemat susreće. Džematlije su iznijele svoja mišljenja o potrebi organizovanja dopunskih škola na bosanskom jeziku i u tom smislu predložili nekoliko rješenja. Džematlije su istakle da postoji potreba da se ozbiljnije povede računa o ovim pitanjima i da se mlađoj generaciji prenese bosanski jezik, tradicija i kultura Bošnjaka.

ured-bd-ofenbach-2011

U nedjeljuj 16. januara 2011. godine, mr. Kalajdžić je posjetio džemat u Offenbachu am Main. U ovom džematu od oktobra prošle godine dužnost imama obavlja Jasmin ef. Dervić. Džemat također broji oko 130 redovnih članova i aktivnosti u džematu su na veoma dobrom nivou. Pored dobro posjećene džume namaza posebno do izražaja dolaze aktivnosti subotom i nedjeljom kada je organizovan program za mektebsku pouku i predavanja. Mr. Kalajdžić je u svom obraćanju u ovom džematu istakao važnost naše međusobne saradnje i pomaganja u obrazovanju naših učenika i studenata u BiH. Džemat Offenbach je među poznatim džematima koji je na ovom planu, u okviru Fonda Gazi Husrev-beg koji djeluje u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj, ostvario zapažene rezultate.

(www.igdb.eu)