A+ A A-

U odgojenoj porodici je radost i blagoslov

  • Published in
  • Kategorija: Prijedlozi teme za hutbu
  • Štampa , E-mail

U odgojenoj porodici je radost i blagoslov

,,Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kada jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: ’Uh!’ i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: ’Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kada sam bio dijete, njegovali.'' (Al-‘Isra: 23-24.)

Lijep odnos između roditelja i djece formula je uspjeha stabilne porodice. Roditelji ljubavlju i brigom podižu potomstvo, a djeca bi na to trebala uzvratiti nježnošću, poštovanjem i blagošću. Ključ sretne porodice je u odgovornom roditeljstvu i u saosjećajnom i odgojenom potomstvu. Kur'an zahtijeva da djeca prema roditeljima pokazuju pažnju i poniznost, te dvije rijetke osobine i vrline koje itekako nedostaju u našem svakodnevnom ophođenju. Grubosti i tvrdoglavosti kod mladih ne manjka, posebno onda kada njihovi roditelji pokušavaju da im upute korisne savjete za život, da ih nauče dosljednom i odgovornom ponašanju. Mladima se čini da znaju i mogu sve, da njihovi roditelji suvišno insistiraju na vrijednostima koje su prevaziđene i koje su vrijedile za neka druga vremena. Pritom zaboravljaju ili još toga u dovoljnoj mjeri nisu svjesni: u svakom vremenu moralne vrijednosti i učenja, a ne materijalne i prolazne stvari,  daju smjer  smisao i cilj životu. Tamo gdje izostanu duhovni oslonci,  čvrsti moralni orijentiri i principi, podsjeća nas Kur'an, vremenom nestanu i temelji zdrave porodice i društva. 

,,Njih smijeniše naraštaji, koji namaz napustiše i za požudama pođoše; oni će propast susresti.“ (Merjem, 59)

Autoritet oca i majke su u očitoj krizi. Hiljade savjeta i poruka o životu mladi primaju svakodnevno sa ekrana svoga mobitela. Poruke o tome šta jesti, s kim se družiti, kako provoditi svoje vrijeme, kako se odijevati, u šta vjerovati, nesvjesno se usađuju u njihova srca i umove. Savjete djele elokventni prevaranti,  prerušene neznalice, samouvjereni nadriučitelji, razni cirkusanti i probisvjeti. Svoje savjete i stilove života zaodjevaju u humor, modu, muziku. Pred mnoštvom takvih blještavih uticaja i svjetonazora  roditelji se često osjećaju bespomoćnim. Njihov  roditeljski savjet i autoritet naprosto se ne može probiti kroz zaglušujuću buku raznih tiktokera, jutjubera, influensera. Uostalom, internet obmanjivači svoje poruke šalju kao popularne i slavne ličnosti i mladi brzopleto zaključuju da su lekcije o uspješnom životu nadohvat ruke; moralan život, pošten i dugotrajni rad i odricanje su bespotrebni. Roditelji, s druge strane,  zaokupljeni borbom za egzistenciju i pritisnuti brigama i bavezama, ne mogu često pomoći ni sami sebi. 

U borbi za svoj autoritet roditelji danas trebaju puno duhovne snage, mudrosti i strpljivosti. Odustajanje od odgoja i aktivne roditeljske uloge ne smiju biti naš izbor i opcija. To bi predstavljalo kapitulaciju pred bezbrojnim ribarima ljudske duše. Sve teži zahtjev i izazov je kako sagraditi i zaštiti vjernički dom i učiniti ga imunim na nevjerničke varke i obmane.  U dovama  koje je molio Nuh, a. s.,  potražimo snagu i nadahnuće

,,Gospodaru moj, oprosti meni, i roditeljima mojim, i onome koji kao vjernik u dom moj uđe, i vjernicima i vjernicama, a nevjernicima samo propast povećaj!“ (Nuh, 28.)

Pred nama su mnoga  važna pitanja: Kako probuditi srca naše djece i omladine da vole i poštuju svoje roditelje, da s pažnjom i poštovanjem saslušaju njihove savjete? Kako skinuti koprene s njihovih očiju i ušiju, i zastore sa njihovih srca? Možemo li sačuvati autoritet roditelja u vremenu opće krize autoriteta?

Svim ovim pitanjima, prije nego odgovorimo,  treba dodati još jedno, možda i najvažnije pitanje: Kako i koliko danas odgajamo svoju djecu?

Odgoj nije priprema za test iz matematike, pisanje diplomskog rada, studij na fakultetu. Odgoj je neprestani proces izgrađivanja ličnosti na principima od Boga Svemogućeg i Sveznajućeg objavljenog morala čiji je cilj osposobiti čovjeka da bude pokoran Bogu a slobodan od robovanja lažnim božanstvima, strastima i porocima. Do tog cilja stižu samo bogobojazni, iskreni i uporni. Put do tog cilja je ispresijecan neočekivanim iskušenjima i iznenađenjima.

Lijepo odgojeno dijete bit će radost svojim roditeljima i na dunjaluku i na ahiretu. Dova odgojenog djeteta bit će sebebom povećanja stepena za ustrajne roditelje u Džennetu.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ,,Među stanovnicima Dženneta bit će i onih kojima će se povećati stepeni u Džennetu, pa će takav reći: Gospodaru, odakle meni ovo? Allah će mu odgovoriti: To je posljedica dove tvoje djece za tebe.'' (Sahihul-džami’)

Naša borba za vrijednosti koje porodični život čine smislenim je iscrpljujuća i svaki dan se nastavlja iznova. Naoružajmo se pobožnošću i takvalukom. Neka nas ne zaplaše i ne pokolebaju posrtanja i iskušenja. Učimo dovu Ibrahima, a.s. : ,,Gospodaru naš, oprosti meni, i roditeljima mojim i svim vjernicima - na Dan kad se bude polagao račun! ''(Ibrahim, 41.)