A+ A A-

Čuvajmo domovinu

  • Published in
  • Kategorija: Prijedlozi teme za hutbu
  • Štampa , E-mail

Čuvajmo domovinu

Uistinu, vaš Gospodar je Bog, Koji je za šest dana stvorio nebesa i Zemlju, pa se potom smjestio na Prijestolje da upravlja i određuje. Niko se ni za koga neće moći zauzimati, osim nakon Njegovog dopuštenja. To, vam je, eto, Bog, vaš Gospodar, pa njemu robujte! Ta, zar se nećete opametiti?

Bogu ćete se – prema njegovom obećanju, koje je istinito – svi vratiti. On prvotno stvara, a i ponovno će to učiniti, kako bi pravedno nagradio one koji vjeruju i dobra djela čine. A što se tiče onih koji poriču, njih će zapasti samo piće od ključale vode i bolna kazna, zbog toga što su poricali. (Yunus, 3-4)

Slavljen neka je Allah, Jedini hvale dostojan. Koji stvara iz ničega, nad svime bdi i svime upravlja. On sve zna i sve vidi i sve Svojom voljom čini. Njemu nije skriveno ništa, ni u našim djelima ni u našim mislima. Svjedočimo da nema Boga osim Allaha, Svemu milostivog, Vladara Dana sudnjega.

Neka je salavat i selam na Božijeg Poslanika, Muhammeda Mustafu, njegovu čestitu porodicu i časne ashabe. Svjedočimo da je Muhamed, a.s., Božiji rob i poslanik.

Molimo smiraj dušama plemenitih bosanskih šehida i naših dobrih predaka, naših nena i deda, majki i očeva. Oni su životima svojim svjedočili vjeru i podučili nas Jednoći Božijoj i vjerovanju u Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i u Božije određenje, te proživljenje nakon smrti.

Poštovana braćo,

Pred nama je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Taj datum je jedan od najvažnijih datuma naše povijesti. Dan kada su armirani temelji državnosti Bosne i Hercegovine u vihoru Drugoga svjetskoga rata, u bosanskom gradu Varcar Vakufu. Varcar vakufu koji je preimenovan u Mrkonjić Grad onog trenutka kada je zločinačka politika dobila priliku da to uradi.

S čime idemo u susret Danu državnosti? Kakvo je naše stanje danas? Zašto je baš takvo kakvo jeste?

Naša nas plemenita tradicija uči da govorimo istinu. Sebi i drugima. Ima naravno situacija kada se istina ne mora kazati. Ali, nema situacije kada se od nas traži da lažemo, e da bismo nešto sitno ušićarili. Mogućnost da ne moramo uvijek kazati istinu nipošto ne znači da možemo lagati. Jer, a to nam naša tradicija nedvosmisleno kazuje, laž je izvor svakoga grijeha. A grijeh i greška, pogrešnost imaju isti korijen. Griješi samo onaj ko laže. Laže dragog Boga, laže sebe, laže druge ljude. Ako se često poživamo na Božiju milost, a pozivamo, to ne znači da će nam laganje sebe biti oprošteno dok ne poradimo na sebi. Bog, doduše, sve može. Ali, on neće izmijeniti stanje jednoga naroda dok taj narod ne promijeni svoj način rada i poslovanja.

Kad lažemo druge ljude, još ako to radimo institucionalno, zloupotrebljavajući institucije države, a što se stručno zove manipulacija, nema Božijeg oprosta dok se s tim ljudima ne raskusuramo. Dugo se lažemo, i lažemo druge oko nas. Lažemo kako se borimo za državu, za institucije, za narod. S time idemo u susret 25. novembru. Sa slabim institucijama države, koje su svoju slabost izgradile i našom zaslugom. Samo snažne institucije mogu odgovoriti na sve izazove ovog turbulentnog, nemirnog prostora. Snažne institucije vode i čine snažni, kompetentni, posvećeni, lojalni pojedinci.

Naše stanje je puno bolje nego nego nam je dušman namijenio, i kudikamo lošije nego bismo mi željeli. Dušman nam je namijenio nestanak. Naši borci, šehidi, gazije, muško i žensko su se izborili za naš opstanak. Bog je dao da opstanemo. Ali, nije nam dovoljan opstanak. Ovo je naša zemlja. Moramo je graditi, uređivati, braniti i čuvati. A svaku vrijednost je najteže čuvati od sebe. Bosna je vrijednost. Ovaj džennet na dunjaluku koji nam je Bog dao moramo čuvati, braniti od svih naših slabosti, pohlepa, nezasitosti, neiživljenosti, nedoraslosti. Moramo izrasti kao narod, a to nije moguće sa našim sadašnjim navikama i odnosom prema poslu i poslovanju. Javni interes, opće dobro, pravedno postupanje nisu samo naš prioritet, nego i vjerska obaveza. Ako već tvrdimo da vjerujemo, a svjedočimo to – onda nam opće dobro i javni interes moraju biti važniji od nas samih. Moramo svoj odnos promijeniti, da bi nam se stanje promijenilo nabolje. A Bog neće promijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni svoj način rada i poslovanja.

Naše stanje je ovakvo i zato što smo pobrkali prioritete. Najveću ljudsku vrijednost – slobodu- žrtvovali smo za mrvice i postali ovisni o gorima od nas. Ako ti je neko u državnu službu zaposlio sina ili kćer da bi se ti odrekao slobode – imaćeš ovakvo stanje kakvo mi danas i kao država imamo. Sloboda je najveća ljudska vrijednost. Mi smo izabrali odsustvo te najveće ljudske vrijednosti u našem radu i poslovanju. A sloboda je moguća jedino i isključivo u potpunoj pokornosti Bogu. Izvan toga sloboda ne postoji. Dali smo ono po čemu smo ljudska bića za mizeriju koja nas spušta na nivo animalnih bića.

Bez slobode, pojedinačne i kolektivne nema voljene države, nema drage domovine, nema jakih institucija, nema pravde, i ne mogu biti iskorijenjeni svi uzroci naše slabosti. A Bog neće izmijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni svoj način rada i poslovanja.

Gospodaru! Molimo te za oprost naših grijeha. Molimo te da od nas odstraniš laž i šerjtanske opsjene. Molimo te, Bože Moćni da izrastemo kao narod koji će znati politički misliti i raditi, da bude među nama dovoljno onih koji će misliti opću stvar, koji će činiti javno dobro i brinuti o njemu. Gospodaru Plemenitog Prijestolja! Molimo te! Vrati nam slobodu kao najveću vrijednost, kako bismo Samo tebi pokorni bili, kako bismo izgradili svijest o odgovornosti prema Tebi u poslovima koje radimo.

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!