A+ A A-

Misli lijepo o drugim ljudima

  • Published in
  • Kategorija: Prijedlozi teme za hutbu
  • Štampa , E-mail

Misli lijepo o drugim ljudima

,,O ljudi, Mi smo vas od muškarca i žene stvorili i plemenima i narodima vas učinili da biste se upoznali. Najugledniji od vas kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji; Allah, uistinu sve zna i nije Mu skriveno ništa.“ (El-Hudžurat.13)

Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Allahov Poslanik, neka su blagoslovi i mir Allahovi s njime, kazao: “Čuvajte se sumnjičenja, jer je sumnjičenje samo po sebi laž! Nemojte špijunirati i uhoditi jedne druge, ne oholite se jedni nad drugima i nemojte jedni drugima zavidjeti, i nemojte jedni drugima leđa okretati, i nemojte se mrziti. O, Allahovi robovi, braća budite!”

Blagoslovljeni Poslanik imao je običaj posljednjih deset dana ramazana povuči se u itikaf u svojoj džamiji u Medini. Njegova supruga, majka pravovjernih, Safija binti Hujej, r. a., došla mu je u posjetu u noćnim satima. Sjedili su neko vrijeme i razgovarali, a onda je majka pravovjernih krenula kući. Poslanik je krenuo da je otprati do kuće u mahali Usame b. Zejda. Kada su se približili vratima džamije, pored Ummu Selemine sobe, mimoiđoše se sa dvojicom ljudi koji Poslaniku nazvaše selam, a potom ubrzaše korak. Allahov Poslanik im se obrati: “Polahko, vas dvojica! Ovo je Safija bint Hujej.” Njima dvojici je to teško palo, pa rekoše: “Slavljen neka je Allah! Allahov Poslaniče! Zar da o tebi pomislimo nešto ružno!” On im odgovori: “Šejtan kola ljudskim tijelom kao što krv kola venama, pa sam se pobojao da ne ubaci nešto loše u vaša srca.”

Sumnje su plodno tlo za rađanje neutemeljenih pretpostavki. Iako mogu biti  bliske stvarnosti, pretpostavke u većini slučajeva nemaju veze sa istinom i nisu ništa drugo negoli predrasude. Zaokupljenost sumnjama i pretpostavkama vremenom prerasta u sumnjičenje, a ono je najčešće uzročnik duhovnih bolesti. Kada čovjeka izgubi lijepo mišljenje o drugima postane lovac na tuđe greške, uhoda i sudija drugima.

Sjeme lošeg mišljenja o drugim ljudima (su-i zan), koje nikne u srcu a kojem se ne pridaje pažnja, gorko je sjeme nesloge i razdora. Zato, čuvajmo se svakog urotničkog, zavjereničkog i nepromišljenog ponašanja koje može probuditi sumnju i podozrivost među nama. Poslanik Milosti je rekao: “Kada budete trojica u društvu, neka se dvojica ne došaptavaju isključujući trećeg, jer bi ga to moglo ražalostiti.“ Ljudska bića imaju potrebu da budu u zajednici i da steknu poštovanje. Kada ih zajednica izloži poruzi i sadistički se iživljava na njima, njihov svijet se sruši i dalje postojanje u njemu za njih postane nemoguće.

Kada govorimo o ljudima po bilo kojem osnovu, suzdržimo se i od poltronstva i pretjerane hvalisavosti. Kada je neki čovjek pohvalio svoga prijatelja, Allahov Poslanik je rekao: “Teško tebi, prerezao si vrat svoga brata!” Ponovivši to tri puta (dodao je:) “Ako je nužno da neko od vas pohvali nekoga, neka kaže: ‘Smatram ga takvim i takvim!’ - ako ga, uistinu, zna kao takvog -‘Allah će s njim svesti račune, a ja ni za koga pred Allahom ne garantujem.’”

Imati lijepo mišljenje o drugima znači da smo spremni kod sebe suzbijati zlobu, zavist i zluradost. Neprekidno otkrivajući mahane i mračne tajne drugih kao da dokazujemo sebi da smo sami bez mahana i bez mračnih tajni.

Kao što je poznato, pete godine po Hidžri, kada se Vjerovjesnik vraćao sa pohoda na Benu Mustalik, hz. Aiša, majka vjernika, potvorena je za blud, a neki muslimani koji su trebali da sačuvaju lijepo mišljenje o njoj, povjerovali su u glasine koje su čuli. Taj događaj naziva se Hadisu’l-ifk, a u Kur’anu se opisuje na sljedeći način: Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli: “Ovo je očita potvora!” Ovim ajetom su ukoreni oni koji su povjerovali u ovu podlu potvoru i nisu sačuvali lijepo mišljenje o Vjerovjesnikovoj supruzi, majci svih vjernika.

Mudri su govorili: ,,Pazi na svoje misli-one postaju tvoje riječi, pazi na svoje riječi-one postaju tvoja djela; pazi na svoja djela -ona postaju tvoje navike; pazi na svoje navike -one postaju tvoj karakter, pazi na svoj karakter-on postaje tvoja sudbina.“

Očistimo svoja srca i razum, odbacimo predrasude, loša mišljenja i neprovjerene informacije. Prepoznajmo one koji ponižavaju i javno sramote druge i od njih se udaljimo. Iblis, neka je Allahovo prokletstvo na njega, utječe na naše misli koje su korijen naših djela. Važno je izgraditi branu bujici već na samom izvoru. Uvijek tragajmo samo za istinom i gradimo društvo na provjerenim i sigurnim informacijama koje će biti temelj povjerenja. Prvi korak na putu tog bratstva je lijepo mišljenje o bratu muslimanu.

Bože sačuvaj nas od onoga koji zle primisli unosi ljudima u grudi. Oprosti nama i braći našoj koja su nas u veri pretekla i ne dopusti da u srcima našim bude imalo zlobe prema vernicima.