A+ A A-

Prepustimo Stvoritelju istinu i sud o ljudima

  • Published in
  • Kategorija: Prijedlozi teme za hutbu
  • Štampa , E-mail

Prepustimo Stvoritelju istinu i sud o ljudima

Allah dž.š. u suri Alu Imran u 188. i 189. ajetu kaže: “Ne misli nikako da će oni koje veseli ono što rade i kojima je drago da budu pohvaljeni i za ono što nisu učinili, kazne biti spašeni; njih čeka teška patnja. Samo Allahu pripada vlast na nebesima i na Zemlji i jedino je Allah kadar sve!”

Poslanik, a.s., u hadisu kaže: “Tri stvari su uništavajuće: škrtost kojoj se pokorava, prohtjevi koji se slijede i zadivljenost čovjeka samim sobom.” (Ebu Davud,Tirmizi) Također je rekao Poslanik, a.s.:”Neće ući u džennet ko u svom srcu bude imao i trun oholosti.”(Muslim)

Pojedinici danas s prezirom gledaju na sve oko sebe jer su zadivljeni sami sobom, svojim izgledom, statusom, uspjehom. Narcizam je postao rasprostranjena  bolest savremenog čovjeka. A o njoj, kao pošasti koja remeti međuljudske odnose, tek rijetko i usput progovaramo.  Allah dž.š. jasno u Kur'anu kaže: ”Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni brda u visinu dostići,” (El-Isra, 37). Oholost je Iblisova bolest. Osjećaj superiornosti u odnosu na druge ljude korijen je ove bolesti, a manifestacije su mnogostruke. Neki se ohole porijeklom i imetkom, neki znanjem i zvanjem, a neki čak  pobožnošću i učinjenim dobrim djelom.

Pravi vjernik ne mrzi nikoga, ni grješnika, ni prijestupnika. A danas imamo nemali broj onih  koji se gordo šepure u samodopadljivosti, gledaju druge ljude sa visoka, preziru one nižeg društvenog statusa, podsmjehuju se skromnima i neuticajnima. Pogledajmo sebe! Kakva su naša djela? Možda se na nas odnose Božije riječi: „Ne misli nikako da će oni koje veseli ono što rade i kojima je drago da budu pohvaljeni i za ono što nisu učinili, kazne biti spašeni...“ Onaj ko ne bude gledao u vlastita djela i  preispitivao svoje namjere a bude zauzet istraživanjem mahana i slabosti drugih neće imati pravu sliku o sebi i sretan ahiretski kraj.

Pazimo šta govorimo, čuvajmo naše jezike.Poslanik nas uči da će svako onaj ko bude kontrolisao svoj jezik uspjeti. Razularen jezik uništava povjerenje, razdire familije, od braće pravi dušmane, rastavlja brakove. “Rana od sablje može zarasti, ali rana od jezika nikad ne zacjeljuje”, kaže se u jednoj poučnoj izreci.

Nije nužno da o svemu izričemo javno mišljenje i stav. Postali smo robovi navike da dajemo sud i onome što znamo i onome što ne znamo, da svaku temu potanko analiziramo i komentarišemo. Allah se smilovao onome ko nešto prešuti radi dobrih odnosa i prikrivanja tuđe (po)greške. Preći preko lošeg postupka nije naivnost. Praštanje nije slabost. Šutnja nije glupost. Sve nabrojano je znak lijepog odgoja, a ako se to sve čini u ime Boga može biti i ibadet!

Odgajajmo potomke da imaju lijepo mišljenje o ljudima, da ne omalovažavaju, ne  ismijavaju i ne potcjenjuju druge. Ne ismijavajmo onoga ko u porodici ima iskušenja! Nuh, a.s., je imao suprugu i sina koji su poricali Boga, a on je bio odabrani poslanik. Ne potcjenjujmo odbačenog i marginaliziranog  i ne recimo da je bezvrijedan! Ibrahim, a.s., je bio odbačen od svog naroda, ali je bio Allahov bliski prijatelj (Halil). Ne omalovažavajmo  čak ni prijestupnika i ne recimo da je zbog počinjenog grijeha bespovratno izgubljen, nepopravljiv! Jusuf, a.s., je bio zatvorenik, ali je bio Allahov izabranik.

 Ne vrijeđajmo onoga koji je bankrotirao nakon bogatstva i nemojmo za njega kazati da je nesposoban. Ejub, a.s., je osiromašio nakon velikog bogatstva, a bio je Allahov poslanik. Ne sažaljevajmo običnog (fizičkog) radnika i ne smatrajmo ga jadnikom! Lukman je bio stolar, krojač i pastir, ali je kod Allaha dobio status mudraca. Ne odbacujmo onoga koga ljudi po lošem spominju i nemojmo o njemu bez pouzdanog znanja  i mi loše govoriti. Muhammed, a.s je bio optužen da je sihirbaz i lud, ali je bio Allahov miljenik. Nipošto i nikoga ne ponižavajmo, jer čovjek je krunsko Božije stvorenje. Trudimo se da lijepo mislimo o drugima. Oslobodimo se predrasuda, jer one se grade na pretpostavkama, a pretpostavke nisu i ne mogu biti konačna istina. Prepustimo istinu o ljudima njihovom Stvoritelju.

Gospodaru naš, molimo te za oprost, zdravlje i trajno blagostanje kako na dunjaluku tako i na ahiretu. Ujedini naša srca u pokornosti Tebi i slijeđenju Tvog miljenika Muhammeda a.s.