A+ A A-

Zekat na poljoprivredne proizvode

Zekat na poljoprivredne proizvode

Allah, dž.š., kaže: „Neka čovjek pogleda hranu svoju, Mi obilnu kišu izlijevamo i zemlju pukotinama rasijecamo i dajemo da iz nje žito iznikne i grožđe, i povrće, i masline, i palme, i voće i pića. Kažite vi Meni, šta biva sa onim što posijete, da li mu vi dajete snagu da nikne ili Mi to činimo? Dokaz im je mrtva zemlja, Mi joj život dajemo i činimo da iz nje niče žito koje oni jedu.“

Ono što iz zemlje niče, niče Allahovom, dž.š., voljom, a ne zahvaljujući iskreno našem radu i trudu. Da bi sjeme koje je rukom našom u zemlju bude bačeno proklijalo, da bi izniklo, stasalo, ojačalo i plodom nas darivalo, potrebno je da mi Allahu, dž.š., budemo pokorni i Njemu, Opskrbitelju Milostivom zahvalni. To se prije i iznad svega postiže izvršavanjem Allahovih, dž.š., naredbi i klonjenjem onim što je on Uzvišeni zabranio.

Jedna od izričitih naredbi kojom nas Stvoritelj naš obavezuje, koja u kategorizaciji djela se farzom zove je davanje zekata. Zekatom čistimo naš imetak izvršavajući tu izričitu Allahovu, dž.š., naredbu. Zekat je jedan od pet temeljnih ibadeta, propisan je i utemeljen Kur'anom i sunnetom. Onome ko je dužan zekat dati i tu obavezu izvršava, Allah, dž.š., će dobro na oba svijeta dati. Na ovom svijetu bereket u imetku će mu darivati, imetak njegov će uvećavati i sigurnim ga učiniti.

 Podsjećam da Allah, dž.š., kaže:“Ako budete zahvalni, Ja ću vam još više dati.“, a zahvalnost za podarena nam dunjalučka dobra je dijeljenje iz onoga čime nas je Allah, dž.š., opskrbio. Podsjećam da Allah, dž.š., obećava da će imetak onome koji dijeli biti uvećan, a o tome kaže primjer onoga koji dijeli je kao primjer zrna iz kojeg nikne sedam klasova i u svakome klasu po stotinu zrna. Poslanik Muhammed, a.s., veli da svako jutro na zemlju siđu meleka dva. Jedan od njih obraća se Opskrbitelju našem svjetova Gospodaru dovom:“Onome koji dijeli uvećaj!“, a Poslanik Muhammed, a.s., se zaklinje da niko od nas neće od onoga čime ga je Allah, dž.š., opskrbio dijeliti, a da mu Allah, dž.š., neće više dati.

Onaj koji je zekatom obavezan, ali se o tu izričitu naredbu Božiju oglušuje, on će se suočiti sa sankcijom na svijeta oba. Na ovome svijetu Allah, dž.š., će mu uskratiti bereket u imetku. Iz riznica svojih će mu uskratiti, neće mu se imetak uvećavati i nesigurnim će mi imetak učiniti. Onaj melek drugi koji na zemlju siđe jutro svako Poslanik Muhammed, a.s., kaže da se on Opskrbitelju našem, Opskrbitelju svega obrati riječima :“Gospodaru, onome koji škrtari uskrati!“, a Poslanik Muhammed, a.s., se zaklinje da niko od nas neće škrtariti, biti stisnute ruke i od onoga čime ga je Allah, dž.š., ne dijeliti, a da mu Allah, dž.š., neće iz riznica svojih, a riznice Njegove su pune i ne prazne se nikada, uskratiti.

Među imetkom na koji je zekat obavezan ubraja se i poljoprivredni proizvodi. Poljoprivredni proizvodi na koje se zekat daje su, kako ulema kaže, oni koji su uobičajena hrana jednoga naroda i to su oni prozivodi koji se mogu skladištiti bez posebnih uslova, kao što su žitarice, riža, soja, med, pamuk itd. Daje se iz tih proizvoda ukoliko je navodnjavanje tih poljoprivrednih kultura bilo prirodno, dakle kako Uzvišeni kaže ukoliko se na njih obilna kiša izlijevala, daje se 10%; a ukoliko je navodnjavano trudom ljudskim, vještački kako to kažemo, onda se daje 5% ili 1/20, a nisab po našem hanefijskom mezhebu nije striktno precizno određen, već se tiče svakog davaoca ponaosob i definira se na način ako prelazi njegove osnovne potrebe u toku te godine, dužan je izdvojiti zekat na poljoprivredne proizvode.

 Zekat na poljoprivredne proizvode se daje u danima žetve. Naime, Allah, dž.š., u Kur'anu nam poručuje da mi nećemo postići dobročinstvo sve dok ne budemo dijelili od onoga što je i nama drago. Pa kako su ti poljoprivredni proizvodi najvrijedniji i nama, dakako najdraži u danima žetve, onda je nužno, kako bi nam zekat bio ispravan i kod Gospodara svjetova kabul, i podijeliti zekat na poljoprivredne proizvode u danima žetve jewmehasadih, kako Uzvišeni nam u objavi veli.

S obzirom da se ovih dana prikupljanje tih poljoprivrednih proizvoda privelo kraju, da su žetve žitarica završene, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini svake godine u ovo doba vodi akciju prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode. Islamska zajednica je, da to podsjetim, jedini ovlašteni sakupljač zekata u našim bosanskohercegovačkim uslovima, a da bi zekat bio ispravan, da bi ispunio sve uslove potrebne za njegovu ispravnost, potrebno ga je dati ovlaštenom sakupljaču zekata. Islamska zajednica taj zekat raspoređuje na način da se tim proizvodima preko 6000 studenata i učenika u toku godine hrani, a koliko ljudi u kuhinjama javnim diljem naše zemlje, ko to može znati. Allah, dž.š., nas obavezuje da iz onoga čime nas je opskrbio izdvajamo. Tako ćemo, ponavljam, dobiti berićet u onome čime nas Allah opskrbljuje, bereket u našu svakodnevnicu.

 Poznajem ljude koji nisu obavezni izdvojiti zekat na poljoprivredne proizvode, koji nemaju nisab i ne prelazi ono što su sakupili njihove potrebe, ali ipak izdvajaju određenu količinu. Zašto? Tragajući za berićetom , tragajući za tim dobrom koji Allah, dž.š., dariva onima koji dijele na svijeta oba. I zato braćo, odazovimo se Allahovom, dž.š., pozivu, izvršimo obavezu ukoliko smo dužni koju nam je farzom učinio i budimo ubijeđeni da će nam On Svevišnji dati dobro na svijeta oba, dati nam bereket u svakodnevnicu u kuću našu, u život naš, naš imetak umnožiti, jer ako smo zahvalni, On će nam još više dati i imetak naš sigurnim učiniti, na ahiretu nas obilno nagraditi. Onima koji zekat ne izdvajaju, a dužni su, opomena neka bude sankcija koju Poslanik Muhammed, a.s., objašnjava, a ahiretska je.

Poslanik veli da čovjek koji ne izdvaja zekat, a dužan je, imetak njegov će mu na Sudnjem danu biti pretvoren u ogromnu zmiju, kako on s.a.w.s. veli, sa crnim i žutim pjegama, koja će čovjeka stezati i govoriti mu :“Ja sam tvoj imetak, ja sam tvoj imetak. Ja sam tvoj imetak s kojim si škrtario, iz kojega nisi izdvajao, za koji si mislio da je tvoje trajno i neprikosnoveno dobro.“ A mi, vjera nas tako uči, ničega vlasnici nismo, svega smo samo korisnici i koristimo se dunjalučkim dobrama kako bi ostvarili ahiretski cilj, a vjernicima je cilj Džennet.

Uzvišeni Bože, naše ibadete primi i pomozi nam da učvrstimo korak na Tvome putu. Amin!

Izet ef. Čamdžić