Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Dilema oko usvajanje djece i razvoda

Pitanje

Esselamu alejkum ve rahmetullah!
Ima li žena, po šerijatu, pravo tražiti razvod braka u slučaju kada je utvrđeno da muškarac tj. suprug ne može imati djece.
I drugo, u ovom slučaju, kakv je stav šeriata po pitanju usvajanja, odnosno, uzimanja siročeta pod starateljstvo. Da li je to preporučljivo, ili ne?
Ja osjećam da to moja hanuma priželjkuje, a ja ne, samo iz straha da neću moći biti pravedan prema tom siročetu.
Poznato mi je da je Muhammed s.a.v.s. imao siroče pod starateljstvom. A i pitam se ako je Allah odredio da ne mogu imati djece, je li preporučljivo uzeti onda djete pod tarateljstvo.
Unaprijed hvala, i da vas Allah dragi nagradi za vaš trud.
Esselamu alejkum!


Odgovor

Ukoliko supruga želi razvod i insistira na njemu, smatramo da nema razloga da ne udovoljite toj njenoj želji, budući da je želja za vlastitom djecom prirodna i sticanje potomstva je jedan od ciljeva braka, bez obzira na fikhska mišljenja da li ona ima pravo na to ili ne. Koja je svrha zadržavati ženu u braku mimo njene volje i želje.
Kada je riječ o uzimanju siročadi pod starateljstvo, to je dozvoljeno, pa i preporučljivo, pod uvjetom da se odgajaju u islamu. Naravno, treba imati na umu da se dijete pod starateljstvom ne može tretirati kao vlastito u pogledu nasljedstva i međusobnih odnosa, posebno kada dijete postane fizički punoljetno. Ako je muško, ne može se osamljivati s vašom suprugom, i ona pred njim mora biti pokrivena, a ako je žensko, Vi se ne možete s njom osamljivati i odnosi među vama moraju biti kao da je rijeè o stranoj ženskoj osobi.

 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH