Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Čistoća pri abdestu

Pitanje

Nakon mokrenja koristim papir kao oblogu, da se neisprlja odjeća, pošto i dalje nekontrolisano izlazi mokraća. Poslije (nekoliko minuta ili sati) kada hoću da uzmem abdest, sklonim papir da bih oprao stidno mjesto. Moj problem je što tada, ako dohvatim papirom, izađe kapljica, ili nekad manje od kapljice, ili toliko sluzi. Zbog toga nakon pranja stavljam novi papir i s time obavljam namaz. Za slijedeći namaz operem i stavim novi papir, ili ako vidim da ima malo sluzi, prvo mokrim. Čitao sam da onaj ko ima problema sa mokraćom koja nekontrolisano izlazi, treba uzimati abdest kada počne
jedan vakat i abdest mu važi za taj vakat. Meni do džamije treba 20 min. i pošto mi priprema traje malo duže, ja, da bih stigao klanjati sa džematom, 30 min. prije ezana operem kod kuće stidno mjesto i stavim papir, pa kada počne ezan uzmem abdest u džamiji. Da li je ovo što ja radim ispravno? Jesam li sam sebi otežao? Šta da radim kada sam na fakultetu i u nekom vaktu imam samo kratko vremena pauze da obavim namaz? Kako da postupam na putovanju?


Odgovor

Vaš postupak ocjenjujemo ispravnim. Sahibi uzur za svaki namaski vakat treba obnoviti namaz i on važi za taj namaski vakat bez obzira na nekontrolisani izlazak mokraće i sl. što kvari abdest. Tokom putovanja, ukoliko spajate namaze, taj abdest važi za oba namaza koja spajate.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH