A+ A A-

Pretraga pitanja

Kupanje nakon dodira psa

Pitanje

Zanima me da li je potrebno kupanje ukoliko smo prošli pored psa ili recimo ukoliko nas je dodirnuo? Naime danas sam se vozila u autu gdje je bio pas, sve sam skinula sa sebe za pranje, jer sam čula od jedne prijateljice arapkinje da i ako zapalimo odjeću nećemo pogriješiti. Molila bih da mi malo razjasnite koliko ima istine u tome.


Odgovor

Nije potrebno kupanje u slučaju dodira psa, niti treba prati odjeću, posebno ne paliti je osim u slučaju dodira usta i sline psa. Usta i slina se smatraju nečistim, pa ako bi pas dodirnuo ustima ili dospjela njegova slina na tijelo, potrebno je samo oprati taj dio tijela ili odjeće.
No, budući da pas njuška nečistoću (posebno izmet i mokraću drugih pasa) i da se liže po cijelom tijelu, moguće je i da je cijelo tijelo zbog toga nečisto, odnosno zaraženo. Zapravo, mogućnost prenošenja zaraze s psa na čovjeka je vjerovatni razlog, ili jedan od razloga, tretiranja usta i sline psa nečistima u šerijatskom smislu. U svakom slučaju, nije neophodno kupanje cijelog tijela, već samo dijela tijela ili odjeća koju je pas dotakao svojim ustima ili slinom.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH