A+ A A-

Pretraga pitanja

Pitanja o abdestu

Pitanje

1. Kakv je status uzimanja abdesta u kupatilu u kojem se nalazi wc šolja. Čula sam da abdest nije ispravan ako se ne spusti poklopac na wc šolji, i isto tako da se abdest gubi ukoliko se uđe u kupatilo a daska na wc šolji nije spuštena.

2. Da li će ženska osoba, koja inače nije pokrivena, izgubiti abdest ukoliko je otkrivene glave (i ruku) vidi osoba koja joj nije mahrem? Npr. osoba izađe sa abdestom sa namjerom da ide na namaz u džamiju, ali stavi maramu tek kada dođe do džamije.


3. Da li će abdest biti pokvaren ukoliko se u toku uzimanja abdesta progovori?

4. Da li osoba može prilikom uzimanja abdesta samo skvasiti prstima sluznicu nosa, ili „uroniti" nos u šaku vode, s obzirom da joj često nakon ušmrkavanja, pa čak i najmanjeg ili običnog ispuhivanja nosa, počne teći krv na nos, tako da postoji opasnost da zakasni na namaz?

 

Odgovor

1. Dozvoljeno je uzeti abdest u kupatilu u kojem se nalazi wc šolja. Abdest je ispravan bila daska na wc šolji spuštena ili ne.

2. Neće izgubiti abdest, ali je počinila grijeh zbog otkrivanja dijelova tijela koji inače moraju biti pokriveni pred strancima.

3. Govor tokom uzimanja abdesta treba izbjegavati, ali ne kvari abdest.

4. Može se tako postupiti, abdest će biti ispravan.

 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH