A+ A A-

Pretraga pitanja

Sahibi-uzur i obavljanje tavafa

Pitanje:

Moje pitanje je vezano za zdravstvene probleme osobe koja putuje na umru. Naime, radi se o osobi koja ima probavne smetnje, povremeno praćene nadimanjem stomaka i nemogućnošću kontroliranja gasova. Nekada se desi da se ti problemi ne jave duži vremenski period tokom dana, a nekada su tako česti da osoba ne može biti pod abdestom duže od 10 ili 15 minuta. Kako postupiti u slučaju gubljenja abdesta tokom tavafa i da li se takva osoba može tretirati kao sahibi uzur u vrijeme kada nastupi pogoršanje simptoma? 

Odgovor:

Sahibi-uzur (osoba s isprikom) jeste osoba kojoj stalno iz tijela izlazi nešto što kvari abdest. To je, recimo, kada se ne može kontrolirati mokraća, kada se nekontrolirano puštaju vjetrovi i sl. Uvjet je da ova pojava traje cijelo vrijeme obaveznog namaza. Prema tome, ukoliko ta pojava nije toliko intenzivna, nego se može naći dovoljno vremena da se uzme abdest i obavi namaz, ili, u ovom slučaju, tavaf, tada se ta osoba neće tretirati sahibi-uzurom (Tuhmaz, Hanefijski fikh, 1/115).

A ako se osoba ne smatra sahibi-uzurom, pa joj se desi nešto što kvari abdest tokom obavljanja tavafa, prekinut će ga, uzeti abdest i nastaviti s obredom. Nakon ponovnog uzimanja abdesta samo će upotpuniti broj tavafa koje nije stigla obaviti s prvim abdestom.

Međutim, ako se za vrijeme obavljanja umre stanje pogorša, pa spomenuta pojava bude češća, kao što ste naveli u pitanju, tada se osoba može tretirati sahibi-uzurom, jer spomenuti period u kojem osoba može imati abdest nije dovoljan za obavljanje tavafa, a predstavljalo bi poteškoću da više puta tokom obavljanja tavafa mora uzimati abdest.  

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH