A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li je dozvoljeno činiti mesh po čizmama

Pitanje:

Radim u policiji, pa nosim duboke čizme i nisam u mogućnosti uzimati abdest na propisan način. Zapravo, činim sve uobičajeno, osim pranja nogu, jer činim mesh po čizmama umjesto toga.  Da li mi je dozvoljeno i ispravno tako postupati?

Odgovor:

Sva četiri ehlisunetska mezheba se slažu da je mesh po mestvama (koje su napravljene od kože) dozvoljen kao olakšica/zamjena za farz pranja nogu, na osnovu velikog broja jasnih vjerodostojnih hadisa.

O dozvoljenosti mesha po čarapama i obući postoji razilaženje među islamskim učenjacima.

Po propisima hanefijskog mezheba, dozvoljeno je mesh činiti po debljim čarapama, kao i po čistoj obući u kojoj se može kretati i koja je dovoljno elastična da se nožni prsti prilikom sedžde mogu usmjeriti prema Kibli. Prema tome, po čizmama se može činiti mesh.

Ostali propisi za mesh po čizmama su isti kao i propisi o meshu po mestvama.  

Vrijedi napomenuti da, kada je samo mesh pokvaren, a ne i abdest, dovoljno je samo oprati noge. To znači, ako ste prilikom uzimanja abdesta učinili mesh po čizmama, pa neposredno pred obavljanje namaza ih skinete, onda morate oprati noge.

Ukoliko biste klanjali u čizmama preko kojih ste učinili mesh, morate voditi računa da one budu čiste od tvari koje se po šerijatskim propisima smatraju nečistim kao što su krv, fekalije i sl. (Vidi: I. El-Halebi, Multeka el-ebhur, str. 40-42. i A. Tuhmaz, Hanefijski fikh 1/118-125.)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH