edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li je dozvoljeno drugome platiti odlazak na hadž iako mi nismo izvršili ovu obavezu?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Moja supruga i ja smo odlučili da skupljamo novac za hadž da bismo mogli zajedno sa svojim roditeljima, uz Allahovu pomoć, tu dužnost obaviti. Pošto i ja i supruga radimo, novac koji skupljamo je zajednički. Mi smo ove godine skupili novca dovoljno da jedna osoba obavi hadždž i odlučili smo da taj novac damo supruginoj majci (jer je ona najstarija) te da ona obavi hadž.

Međutim, u zadnje vrijeme sam u dilemi, jer mi nismo obavili hadž a dajemo taj novac kao sadaku tj. ne ispunjavamo farz, a dijelimo sadaku. Mi planiramo čim skupimo novac da odemo na hadž.


Moja pitanja su:

1. Hoće li naše djelo darivanja novca biti primljeno kod Allaha dž.š.?

2. Da li će nas Allah dž.š. kazniti ukoliko ovako postupimo i preselimo, a ne obavimo ovu obavezu?

Uzmite u obzir da je taj novac naš zajednički i u suštini mi dijelimo taj novac po pola i učestvujemo u tom djelu ravnopravno.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Budući da niste obavili hadž za sebe, preče je da se fokusirate na pripremu za vlastiti hadž, jer imate priliku da uštedite dovoljno novca za to. Lijepo je pomoći roditeljima da obave hadž, ali oni nisu obavezni obaviti ga, ako nemaju vlastitih sredstava. Obaveza hadža nije trenutna, već odgodna obaveza, ali kad se ispune uvjeti obaveznosti, dužnost je izvršiti je makar i putem oporuke, odnosno bedela, ako obaveznik ne bude u stanju osobno je izvršiti.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH