Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Ajet o vjenčanom daru

Pitanje

Esselamu alejkum!
Molim vas ako možete da mi pojasnite malo preciznije šta znače vjenčani darovi koji se spominju u suri En - Nisa, jer kako sam ja razumio, kad čovjek svojoj budućoj supruzi pokloni vjenčani dar već tada ima prava prema njoj kao i kad se vjenčaju to jest kada stupe u brak. Da li je to baš tako?Šta se time tačno hoće reći?
Da li se pod "vjenčani dar" mogu shvatiti "zaruke" odnosno poklon koji po našoj bosanskoj tradiciji većinom se daje prije braka kada se dvoje već odluče na brak samo što još iz određenih uvjeta ne stupe u njega?

 

Odgovor

Pod pojmom "vjenčani dar" koji se spominje u suri "En-Nisa'" ne misli se na zaruku, već na vjenčani dar koji se ugovara prilikom sklapanja braka. Samo davanje dara, tj. zaruka ne proizvodi pravne posljedice, tj. zaručnik nema nikakvog prava prema zaručnici osim prednosti u odnosu na druge kandidate da zaključi bračni ugovor, ili eventualno odustane od zaruke. Osoba koja nije dovoljno fikhski obrazovana i osposobljena za proučavanje šerijatskih propisa nije u stanju samostalno izvoditi propise na osnovu normativnih ajeta ili hadisa.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH