Logo

Muftija bihaćki Hasan ef. Makić

Bihaćki  muftija Hasan ef. Makić rođen je 23.02.1955 godine u selu Bag općina Bužim od oca Ahmeta i majke rahm.Nure. Osnovnu školu završio je u Bužimu 1970. godine  i tada upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu koju završava 1975. godine. Diplomirao je na fakultetu Usulid-din pri Islamskom univerzitetu Muhammed b.Saud u Rijadu u Saudijskoj Arabiji 1982. godine, a kao najbolji student generacije dobio je i specijalnu nagradu. Postdiplomski studij morao je prekinuti zbog oduzimanja pasoša od strane tadašnje vlasti Jugoslavije, pa se zapošljava kao imam u džematu Ilijaš –Medžlis IZ-e Sarajevo gdje radi od 15.11.1982. do  01.05.1985. godine.

muftija hasan ef makic

Nakon toga prelazi u Prijedor gdje radi kao imam Čaršijske džamije i glavni imam Medžlisa IZ-e Prijedor. U toku svog sedmogodišnjeg rada u Prijedoru posebno se istakao u organizaciji sedmičnih seminara za imame sa područja Medžlisa Prijedor, Kozarac i Ljubija na kojima je prevodio i komentarisao Buharijinu zbirku hadisa.

Rat ga je zatekao u Prijedoru odakle je odveden u logore Omarska i Manjača gdje je proveo oko dva mjeseca. Razmijenjen je na Vlašiću 01.10.1992. godine i od tada boravi u Zenici i radi kao zamjenik glavnog i odgovornog urednika ratnog izdanja “Preporoda” do 20.10.1993. godine kada je izabran za muftiju bihaćkog i na toj se dužnosti nalazi i sada.

Na izborima u Islamskoj zajednici 1990. godine biran je za člana Rijaseta IZ-e u bivšoj SFRJ,  1998. godine za člana Rijaseta islamske zajednice BiH i bio je kandidat za zamjenika Reisu-l-uleme a na izborima za reisu-l-ulemu 2005. godine kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Objavio je mnoge članke i prevode u listovima i časopisima Islamske zajednice, posebno iz područja hadisa i fikha. Dovršio je prevod četvrtog toma Buharijina Sahiha koji je štampan 1990. u izdanju “El-Kalema” u Sarajevu. Preveo je kompleten peti tom ali je rukopis stradao  tokom rata u Prijedoru.

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.