A+ A A-

Muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović

Vahid-ef. Fazlović je rođen 5. augusta 1963. godine u Maoči kod Brčkog, od oca Bešira i majke Fatime.

Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Na ovom Fakultetu je stekao i diplomu magistra islamskih nauka u oblasti akaida. 

muftija mr vahid ef fazlovic

Dužnost imama obavljao je u džematima Omerbegovača i Rijeke-Klanac na području Odbora Islamske zajednice Brčko. Na istom području obavljao je i dužnost glavnog imama.

Funkciju direktora Behram-begove medrese u Tuzli vršio je od obnavljanja njezinog rada 1993. do početka 2013. godine. U ovom periodu su zaokružene osnovne vizije razvoja ove obrazovne ustanove. Medresa je više puta proglašena najuspješnijom školom Tuzlanskog kantona u rangu gimnazija. Dodijeljena su joj brojna priznanja, od kojih su najznačajnija: Priznanje Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Povelja Ministarstva obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine. Kao član Radne grupe Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Vahid-ef. Fazlović je sudjelovao u izradi više platformi za reformu Nastavnog plana i programa medresa.

Učestvovao je u realizaciji svih značajnijih programskih i infrastrukturnih projekata u Tuzli i na području Muftijstva tuzlanskog.

Prije Agresije na Bosnu i Hercegovinu biran je za člana Sabora, te od 2006. do 2013., i za člana Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik je Komisije Rijaseta Islamske zajednice za usaglašavanje teksta Ugovora s državom Bosnom i Hercegovinom.

Predsjednik je Savjetodavne grupe Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica.

Uključen je u aktivnosti i članstvo Društva vakifa i Kluba humanista Behram-begove medrese, a član je i Kluba prijatelja Radija BIR.

Učestvovao je u radu više domaćih i međunarodnih naučnih skupova, a bio je sudionik i nekoliko međunarodnih programa iz oblasti obrazovanja i rukovođenja.

Svoje radove o raznim vjerskim temama, te odgoju i obrazovanju objavljivao je u Glasniku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Takvimu, Preporodu, Hikmetu, Novom muallimu, Bosanskoj Sumejji...

Radovi su mu uvršteni u više knjiga-zbornika.

Autor je knjige Islamska apologetika Abdurahmana Adila Čokića.

Jedan je od dvojice koautora udžbenika iz akaida za prvi razred medresa.

Dobitnik je priznanja Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, najvišeg priznanja Behram-begove medrese u Tuzli Behram-begova kapije znanja, Zlatne povelje Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet...

Od 8. januara 2013. godine, na prijedlog Reisu-l-uleme i odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vahid-ef. Fazlović je postavljen za muftiju tuzlanskog. 

Oženjen je i otac četvero djece.